Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οκτώ κόμματα και πολιτικές κινήσεις απαρτίζουν την «Ελιά», τον ενιαία φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα κατέλθει στις εκλογές με την ονομασία «Ελιά –Δημοκρατική Παράταξη», βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στην ονομασία ΠΑΣΟΚ.

Στην Ελιά, το νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι εξής επικεφαλής, κινήσεις και κόμματα:

Πρώτος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της κίνησης των 58 Γιάννης Βούλγαρης

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το τραύμα της εθνικής πόλωσης που προκάλεσε η χρεοκοπία», επισήμανε ο κ. Βούλγαρης, προβλέποντας ότι η οριστική έξοδος από την κρίση θα χρειαστεί χρόνο.

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πρόσθεσε, θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογες αλλά όπως είπε αυτό σήμερα είναι το πρώτο θετικό βήμα ώστε να ενωθεί η παράταξη και να ξεπεράσει τα όρια του ΠΑΣΟΚ. «Οχι στο μέλλον. Αμεσα. Η πραγματικότητα βοά, πρέπει να μπει τέλος στον κατακερματισμό και να υπάρξει ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου».

Ο κ. Βούλγαρης, απευθύνθηκε στο θυμικό του Πασοκικού ακροατηρίου ένα τμήμα το οποίου ανησυχεί για το μέλλον του κόμματος, μιλώντας για τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που είδαν το κόμμα τους να λοιδωρείται σαν να σήκωσε όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Επίσης, άσκησε κριτική στο μνημόνιο, στη συντηρητική Ευρώπη και στο άτολμο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Επισήμανε ότι μνημονιακή Ελλάδα συνέχισε και μεγέθυνε τις παθογένειες του παρελθόντος και δεν συγκρούστηκε μαζί τους. Στο επίκεντρο βρέθηκε το νέο κομματικό σύστημα που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, το οποίο αποτελεί μάλλον τον επίλογο του παλαιού παρά τη φύτρα του νέου. Ο μικρός δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, δεν πείθει τους πολίτες και γι' αυτό αναπτύσσονται εναλλακτικές δυναμικές, όπως δείχνουν οι εκλογές σε συλλόγους και επιμελητήρια. «Χρειάζεται μια πολιτική τομή για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μην βγει ίδια με την παλιά», παρατήρησε.

Ανδρέας Λοβέρδος, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα
«Σήμερα, εδώ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όλοι εμείς που ανήκουμε στο χώρο του Δημοκρατικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, των δυνάμεων του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας! Ιδρύουμε την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, δηλαδή τον πολιτικό φορέα που θα μας οδηγήσει στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πρόεδρος της Δυναμικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στην επιστροφή του στην παράταξη της οποίας βασικός κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ. «Ας μου επιτραπεί, λόγω της συγκίνησης που φέρνει η στιγμή, να πω, πως έγινε αυτό που με ασφάλεια είχα προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2012: πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Και ήλθε η στιγμή αυτής της συνάντησης. Σήμερα, εδώ, με με την Ίδρυση της ΕΛΙΑΣ!»

Ο κ. Λοβέρδος δεν απέφυγε την αυτοκριτική λέγοντας «σήμερα είναι αλήθεια πως ο πολιτικός μας χώρος βρίσκεται σε παρακμή. Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη Μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση, ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν, προπηλάκιζαν, οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα, χωρίς όπως αποδεικνύεται να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό. Στήθηκαν στις δημοτικές εκλογές τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα και ήλθαν οι εκλογές του 2012 που οδήγησαν την Παράταξή μας σε συντριβή. Και η εκλογική συντριβή οδήγησε σε έλλειψη αλληλο-ανοχής, σε αυστηροποίηση των απόψεων του καθενός μας, και τελικά σε χωριστές πορείες. Ήλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα. Αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού: τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους».
«Μας λένε: μα εσείς όλοι ήσασταν ΠΑΣΟΚ!», συνέχισε. «Απαντάμε: βεβαίως και τιμή μας είναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν 45ο%! Δηλαδή, εξέφραζε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής, που συνυπήρχαν υπό την ίδια σκέπη. Αυτές οι δυνάμεις αναενώνονται,πλαισιωμένες όμως από χιλιάδες νέους ανθρώπους,που θα μπουν μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά. Λίγοι έμπειροι, που αντέχουν πολιτικά και ηθικά, και πολλοί νέοι στην ηλικία ή στην πολιτική, ή και στα δύο».
Η προοπτική της παράταξης, κατά τον κ. Λοβέρδο, περνά σε πρώτη φάση μέσα από το ψηφοδέλτιο που θα πρέπει να ανανεωθεί σε ποσοστό 70% και 80% αλλά ο στόχος είναι«κάποια στιγμή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΔΗΜΑΡ».

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολιτικά σύνορα»
«Δεν είμαστε βέβαια αιθεροβάμονες. Ξέρουμε πως η ανασυγκρότηση του χώρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Τώρα θα απαντήσουμε σε υπαρξιακά ερωτήματα και αγωνίες. Και σε δεύτερο στάδιο, θα ξαναγίνουμε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη. Η πορεία αυτή θα συνδυαστεί με τη χρεοκοπία του λαϊκισμού. Που πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει εκτός κυβέρνησης. Ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση,για να μην βλάψει τη χώρα και τους πολίτες. Με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμμία σχέση.

Δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα. Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οππορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως. Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας. Έτσι πρέπει να το καταλαβαίνουμε για να ορίζουμε με πολιτική άνεση τις πολιτικές και τη στρατηγική μας», τόνισε.

Το θέμα της κυβέρνησης για την ΕΛΙΑ δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό, είπε ο κ. Λοβέρδος. «Έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης, μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούν έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015. Και η προκαταβολή της εφαρμογής αυτών που θα υποσχεθούν να γίνει προ των ευρωεκλογών»είπε.
Η Νέα Ελλάδα προτείνει:

α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού, δηλαδή από το δημόσιο χρέος, ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες. Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.

γ. Δίνεται τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

δ. Ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία, με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

ε. Επιστροφή εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

στ. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.

ζ. Δυό φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση της διαφοράς στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων, καθώς και υποχρέωση της οικονομικής συναλλαγής στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.

η. Διαμόρφωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων, και διάθεσης τους στην αγορά με το "κλειδί στο χέρι".

Αυτά και άλλα, όμως χρονοδιαγεγραμμένα, απλά, κατανοητά, γρήγορα, με πίεση για έναρξη εφαρμογής προ των εκλογών.

Και με τη συνεχή επιβεβαίωση πως το πελατειακό κράτος πεθαίνει και θάβεται πολύ βαθιά. Αλλιώς ποιός ό λόγος να είναι κανείς ή να στηρίζει μία κυβέρνηση;


Γιάννης Τούντας, επικεφαλής της κίνησης «Πολιτεία 2012»

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Εδώ βρίσκονται δυνάμεις εθνικής ευθύνης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ που συμβάλει στην κυβερνητική σταθερότητα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τούντας από την πλευρά της Κίνησης Πολιτεία 2012.

Ηλίας Μόσιαλος, Δυναμική Ελλάδα

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Η Κεντροαριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός θα μας πει τι θα κάνουμε. (...) Εμφανίζονται νέα κόμματα, κόμματα ποτ πουρί. "Μας αρέσει και το κράτος μας αρέσει και ο νεοφιλελευθερισμός της αγοράς". Αν δεν ξέρεις τι θέλεις και που πας όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν κάπου» επισήμανε ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος από την Κίνηση Δυναμική Ελλάδα.

Νίκος Διακουλάκης, Πρωτοβουλία Β


«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το κοινό μας σπίτι. Ελπίζουμε στο μέλλον να έρθει και η ΔΗΜΑΡ. Η απουσία της μας θλίβει, όσους έχουμε δεσμούς με την ανανεωτική Αριστερά. Θα επιμείνουμε επειδή είμαστε συναγωνιστές. Το ποτάμι δεν ξεκιναει τώρα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. (...) Οι θετικές προσπάθειες της παράταξης φέρνουν τη σφραγίδα του κ. Σημίτη που είναι εδώ και του κ. Γ. Παπανδρέου που θα έπρεπε να είναι» είπε ο κ. Διακουλάκης από την Πρωτοβουλία Β.


Παναγιώτης Βλάχος, «Μπροστά»
«Είναι μεγάλος ο πειρασμός για κάθε πολίτη που προβληματίζεται για την πορεία του προοδευτικού χώρου να εστιάζει στα προβλήματα και στα ελλείμματα της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκπροσωπώντας μια πολιτική κοινότητα νέων και νεότερων σε ηλικία και αντιλήψεις, θα προσπαθήσω να δικαιώσω το όνομά μας και να κοιτάξουμε Μπροστά.

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ποιά είναι αυτή η γενιά; Είναι σχηματικά η γενιά του Erasmus. Η γενιά της Ευρώπης. Η γενιά που πήρε το πρώτο χαρτζιλίκι της σε δραχμές, αλλά κέρδισε τον πρώτο της μισθό σε ευρώ. Η γενιά που κρατά στα χέρια της ακριβά πτυχία και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Είναι η γενιά των 125 εκατομμυρίων νέων εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης. Είναι η γενιά που σήμερα γεννά αντιευρωπαϊσμό.
Το χειρότερο όλων είναι ότι τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στο χάρτη της πολιτικής συμμετοχής, στο εκλογικό σύστημα, στην εσωκομματική λειτουργία, στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών.
Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι απαραίτητη Αυτή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και στις Ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές χτίζοντας διαρκώς συμμαχίες ως μονόδρομο για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να ελπίσουμε για τα καλύτερα» είπε ο κ. Π. Βλάχος από την Κίνηση «Μπροστά».


Γιάννης Ράπτης, Νέοι Μεταρρυθμιστές

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις, ή κακούς χειρισμούς που πιθανώς νʼ απογοήτευσαν, ο κόσμος αυτός είναι η μαγιά για να κάνουμε ξανά την παράταξη ισχυρή. Μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτούς που προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους έναν άλλο πόλο. Δικαίωμά τους. Ο πόλος όμως αυτός δε μπορεί να είναι μεταρρυθμιστικός όταν στον πυρήνα του βρίσκεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, που δε στήριξε καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που δεν πήρε καμία απόφαση ούτε πολιτικό κόστος όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, που δεν τόλμησε, που αρνείται να συζητήσει. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει νʼ αποτελέσουν το τέλος της οποίας προσπάθειας της Ελιάς αλλά την αρχή

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου
«Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές», τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη. Όπως είπε, οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι χωριστά η καθεμιά θσμικά δευτερεύουσες. Όμως, πρόσθεσε, «σημασία έχει η συνολική αίσθηση, η συνολική εντύπωση, η ερμηνεία, και εάν κάποιοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε χαλαρά στις εκλογές για να κάνουν μετά σκληρή ερμηνεία, είναι γελασμένοι. Η ερμηνεία θα είναι σκληρή. Άρα δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών. Αν η ίδια η χώρα θα σεβαστεί και θα διαφυλάξει τις θυσίες αυτές ή εάν θα τις παίξει στα ζάρια. Αυτό κρίνεται στις εκλογές του Μαϊου».

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος ανεβάζει τόσο ψηλά τον εκλογικό πήχη και διαμορφώνει το δίλλημα της κάλπης. Και το κάνει σε μια συμβολική στιγμή, την ημέρα της ίδρυσης της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθάρισε τις γραμμές του τόσο στο εσωτερικό πεδίο, με την απάντηση που έδωσε στην απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να απουσιάζει από τη συνδιάσκεψη. «Λυπάμαι πραγματικά και για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται κάποιες ομάδες και κάποια πρόσωπα, εδώ βρίσκεται η ιστορική και αξιακή συνέχεια της Παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια προσωπική ιστορική πολιτική και εθνική ευθύνη, για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της Παράταξης και κυρίως του τόπου», δήλωσε.
Επιπλέον, οριοθέτησε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου, περιείχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ αλλά και έντονες προσωπικές αναφορές, όπως η φράση «μου λένε ότι είμαι άτυχος. Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου!».

Βενιζέλος για την Ελιά
Συγκροτούμε τη Δημοκρατική Παράταξη την Ελιά, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς με αμοιβαίο και ουσιαστικό σεβασμό. Συγκροτούμε την Ελιά χωρίς πόζες, χωρίς υποκρισίες, χωρίς δήθεν αριστερούς συντηρητισμούς μιας μυξοπάρθενης αντίληψης για την πολιτική των αόριστων λόγων και της ανύπαρκτης πράξης, της ηθικολογικής αυτοπροστασίας που θυμίζει παρεκκλησιαστικές Οργανώσεις που φοβούνται τους αμαρτωλούς, μόνο που αμαρτωλοί είναι όλοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε. (...)

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει με ιδιαίτερο σεβασμό και κάποια ικανοποίηση, δεν το ιδιοποιείται αλλά το χαιρετίζει, αυτό που συμβαίνει σε Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους. Παντού ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει εντυπωσιακές επιδόσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση της κοινωνίας. (...) Έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα, με το θεσμικό πλαίσιο, με το σταυρό προτίμησης και το διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, να συγκροτήσουμε αμέσως, το ταχύτερο δυνατό ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα, θα του δίνει πρόσωπο, όνομα, χαρακτηριστικά, δυνατότητα επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία. Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, ανανεωτικό, αντιπροσωπευτικό, αξιοκρατικό, αγωνιστικό. Με ισχυρή συμμετοχή γυναικών, με κυρίαρχο ρόλο των νέων, με εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών, όλων των κοινωνικών χώρων, με αποτύπωση όλου του εύρους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είναι η πανστρατιά.

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ
Η αλήθεια και η ευθύνη φίλες και φίλοι, είναι τα δυο στοιχεία που διακρίνουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ από άλλες εκδοχές του, βασισμένες στην εξουσία, τις παροχές, τα πελατειακά δίκτυα, τον προσωπικό, πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη θεσιθηρία και τον παραγοντισμό. Φέρουμε βάρη πολιτικά. Έχουμε ευθύνη και φθορά λόγω συμμετοχής μακροχρόνιας στη διακυβέρνηση του τόπου. Βάρη εξ υποκειμένου, αλλά και βάρη εξ αντικειμένου, που δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα μας στελέχη, με βουλευτές μας που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012 που δεν είχαν καμία συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, άνθρωποι που έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό, στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ τώρα στη συγκρότηση της Ελιάς, οι οποίοι φέρουν τεκμήριο ευθύνης εξ αντικειμένου και κάποιοι που είχαν την προσωπική συμμετοχή, την προσωπική απόλαυση της εμπειρίας εξουσίας επί δεκαετίες, τώρα μας κάνουν κριτική εξ αριστερών και κρατούν αποστάσεις. Φέρουμε φίλες και φίλοι βάρη ηθικά εμείς του ΠΑΣΟΚ λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών συγκεκριμένων ανθρώπων, που εγκλημάτησαν και που τους απέβαλλε αμέσως η Παράταξη και κυρίως ας πούμε την αλήθεια τελείως απολύτως: φέρουμε βάρη ψυχολογικά λόγω της κόπωσης και του σοκ που έχει προκαλέσει η ανάγκη λήψης αντιδημοφιλών μέτρων.

Βενιζέλος για τη ΔΗΜΑΡ
«Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί προς το παρόν, μια περίκλειστη και προσωποπαγής αντίληψη. Η ΔΗΜΑΡ δεν συνεργάζεται –λέει- με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά επαίρεται για τη συνεργασία της με κάθε πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του χτες...! Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι διεργασίες για τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς άρχισαν εδώ και πολύ καιρό, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μετείχαν στην Κυβέρνηση. Πρότασή μας ήταν η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία ώστε αυτή να αποκτήσει όσο γίνεται πιο εμφανή προοδευτικά χαρακτηριστικά, στις συγκεκριμένες της επιλογές. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε τη συνεργασία ακόμη και όσο μετείχε μαζί μας στην Κυβέρνηση. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2013, η συμμετοχή στην Κυβέρνηση επιχειρείται να μετατραπεί σε κριτήριο διαχωρισμού. Πράγματι ισχύει αυτό το κριτήριο γιατί είναι κριτήριο υπευθυνότητας και συνέπειας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό το κριτήριο λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τελικά υπέρ όσων βρίσκονται σήμερα εδώ αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. (...) Οι φίλοι μας της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν καμία διαρθρωτική αλλαγή. Δε στηρίζουν τίποτα που δεν είναι συντεχνιακά και συνδικαλιστικά δημοφιλές. Και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα αντιμέτωπο με μια άλλη εκδοχή υποτίθεται προοδευτικού λόγου, ο οποίος όμως δεν αναλαμβάνει καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, κανένα κόστος

Βενιζέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πολλοί θεωρούν ότι οι επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για την Κεντροαριστερά, για το χώρο μας, για την Κυβέρνηση, πρωτίστως οι επερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την αντιπολίτευση πρώτα και κύρια για το ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική εφόδου δεν αποδίδει, υπάρχει η οροφή, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θα αποτύχει η στρατηγική εφόδου και το αδιέξοδο θα είναι καταθλιπτικό και υπαρξιακό.

Βενιζέλος για την κυβέρνηση
Με τη Νέα Δημοκρατία, δεν ταυτιζόμαστε ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά. Κάθε μέρα διαπραγματευόμαστε για να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη. Το σημερινό ΠαΣοΚ είναι αυτό πάνω στο οποίο ακουμπά η στρατηγική σταθερότητα της χώρας. Γι' αυτό είναι πολλοί και επίμονοι αυτοί που θέλουν τη διάλυσή μας και βεβαίως αυτοί που νιώθουν ότι προσωπικά λόγω του ρόλου μου στο ΠαΣοΚ, στην Κυβέρνηση, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης τους εμποδίζω και χαίρομαι γιατί έχουν αυτό το αίσθημα. Πράγματι είμαι εδώ για να τους εμποδίσω και θα τους εμποδίσω μέχρι τέλους. Στόχος μας ήταν και είναι πάντα μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Αυτή ήταν και είναι πάντα η κανονική και υπεύθυνη λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου, υπό συνθήκες εθνικής κρίσης. Υπό συνθήκες εθνικής κρίσης, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συνευθύνη, χρειάζονται λύσεις οικουμενικές. Γι' αυτό πάντοτε απευθυνόμαστε σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως φιλοευρωπαϊκές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου.

Tι είπαν στην Συνδιάσκεψη τα 8 κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν την Ελιά [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Βενιζέλος για τον ίδιο
Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχω ακούσει φίλες και φίλοι και ακούω πολλά με ιώβεια υπομονή –λένε κάποιοι- αντίθετη –υποτίθεται- στον χαρακτήρα μου. Δεν ξέρω ποιος με ξέρει τόσο καλά, ώστε να νομίζει ότι είμαι λιγότερο υπομονετικός από ότι αποδεικνύει η πράξη, λιγότερο ανεκτικός, λιγότερο ανθεκτικός, λιγότερο επίμονος, περισσότερο βιαστικός, περισσότερο υπερήφανος ή αψίκορος, όποιος πιστεύει ότι θα φερόμουν διαφορετικά ή ότι θα φερθώ διαφορετικά, προφανώς δεν με ξέρει ή έχει ακούσει περιγραφές μου του 2007. Και ταυτοχρόνως υπάρχουν κάποιοι που συνεργάστηκαν με τις προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της εξουσίας, αλλά έχουν υποτίθεται μεγάλη δυσκολία να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ των κατακομβών, της εθνικής αλήθειας και ευθύνης. Έχουμε ακούσει δίκαιες και τεκμηριωμένες κριτικές, αλλά και απολύτως άδικες και χυδαίες συκοφαντίες, ενώ αγωνιζόμαστε 4,5 χρόνια τώρα να κρατηθεί η χώρα όρθια.


Μου λένε κάποιοι «είσαι άτυχος γιατί έτυχε να ασκείς τα καθήκοντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Υπουργού των Οικονομικών, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού των Εξωτερικών σε τόσο δύσκολες συνθήκες;», όχι είμαι πολύ τυχερός. Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου. Είμαι πολύ τυχερός γιατί εφάπτομαι με την πρόκληση της ιστορίας. Όλοι είμαστε τυχεροί. Όλες και όλοι! Γιατί σηκώνουμε αυτό το βάρος. Κάποιοι έπρεπε να πάρουμε πάνω μας την εθνική προσβολή. Κανείς, πλην της νέας γενιάς της κατά κυριολεξία νέα γενιάς, δεν είναι αναμάρτητος στη χώρα μας. Η ευθύνη όμως των πολιτικών και ιδίως των πολιτικών ηγεσιών είναι ευθύνη θεσμική και ιστορική και όχι μόνο προσωπική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ