Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - iefimerida.gr

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση της ΕΚΤ, για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επισκιάζει την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, με τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας να δέχονται τη μεγαλύτερη ώθηση και να καταγράφουν κέρδη σε ποσοστό άνω του 2%.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με νευρικότητα και απώλειες, ωστόσο η κίνηση της ΕΚΤ προκάλεσε μερική ανακούφιση και οδήγησε σε θετικό έδαφος το σύνολο των χρηματιστηρίων και σε ανοδικό ξέσπασμα άνω του 4% τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Στη συνέχεια ο γερμανικός DAX υποχώρησε, Λονδίνο και Φρανκφούρτη κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ τα κέρδη σε Μιλάνο και Μαδρίτη περιορίστηκαν.

Οι ανησυχίες ωστόσο για την παγκόσμια οικονομία, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, δημιουργούν ένα κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς πλέον απειλούνται με ύφεση όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα "εφαρμόσει δραστικά" το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αναταραχές που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές από τους φόβους ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να "ταρακουνήσει" σε μεγάλο βαθμό μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, η οποία ακολούθησε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, καλωσορίζει τις κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να μειώσουν το έλλειμμά τους. Επιπλέον, ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να προχωρήσουν με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ "Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο καλωσορίζει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Γερμανία και η Γαλλία".

Επίσης, το G7 δεσμεύτηκε να προβεί σε συντονισμένη δράση για την διασφάλιση της ρευστότητας και της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών. Οι ανακοινώσεις των ΕΚΤ, G7 και G20 ίσως προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στις αγορές, σύμφωνα με την Capital Spreads, «ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι καμία από αυτές τις ανακοινώσεις δεν αποτελούν μόνιμη λύση για τα δομικά προβλήματα των υπερβολικών χρεών».

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,71%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,09%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,68%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,22%.

Κέρδη 2,45% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 2,55% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 1,50%. Ο ελβετικός SMI ενισχύεται 0,19%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -2,30% και τον Micex στο -1,75%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 1,32%.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ