Μόσχα: Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο -Γελάμε με τις εκκλήσεις για απευθείας διάλογο με το Κίεβο - iefimerida.gr

Μόσχα: Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο -Γελάμε με τις εκκλήσεις για απευθείας διάλογο με το Κίεβο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τις μεγάλες διαφωνίες που χωρίζουν Ρωσία και Δύση για την Ουκρανία, η Μόσχα ευελπιστεί ότι τελικά θα βρεθεί κοινός τόπος και θα αποφευχθεί τελικά ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Την ίδια ώρα ο Πούτιν παίζει μαεστρικά το χαρτί των Παραολυμπιακών Αγώνων του Σότσι για την άμβλυνση της έντασης.

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι μπορεί να βρεθούν κάποια σημεία συμφωνίας ως αποτέλεσμα διαλόγου τον οποίο οι εταίροι μας -δόξα τω Θεώ- δεν έχουν ακόμη απορρίψει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πέσκοφ. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει αρχίσει και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αρχίσει».

Ταυτόχρονα όμως ο εκπρόσωπος εμφανίστηκε σαρκαστικός για το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή «ομάδα επαφής» στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης «μας κάνουν να γελάμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε, η Μόσχα φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν «αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο" φτάσουν στις περιοχές αυτές».

Το χαρτί των Παραολυμπιακών παίζει ο Πούτιν

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φίλιπ Κρέιβεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Σοτσι, για να δηλώσει ότι ελπίζει πως «οι Παραολυμπιακοί θα μπορεύσουν να αμβλύνουν κάπως της εντάσεις γύρω από το θέμα της Ουκρανίας».

Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, η ουκρανική ομάδα που βρίσκεται στο Σότσι ανακοίνωσε οτι δεν θα τους μποϊκοτάρει όμως εξέφρασε ξεκάθαρα την αποδοκιμασία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κριμαία.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία από τις αρχές του μήνα έκανε καθημερινά προσπάθειες να πείσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στους αγώνες, υποδέχτηκε με ανακούφιση την απόφαση της ουκρανικής αποστολής. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση της Ουκρανίας δεδομένου ότι επιθυμούμε να έχει το προβάδισμα ο αθλητισμός έναντι όλων των άλλων και οι ομάδες να συμμετάσχουν πλήρεις στους αγώνες οι οποίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι φανταστικοί», δήλωσε ο Κρέιβεν, τονίζοντας πως η Επιτροπή συνεργάστηκε στενά με την Ουκρανική Παραολυμπιακή Επιτροπή όλη την εβδομάδα ώστε (οι αθλητές) να παραμείνουν στο Σότσι.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Πούτιν είχε σημειώσει με νόημα πως ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Παραολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «αποκορύφωμα του κυνισμού». Ηδη πάντως πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην στείλουν επίσημες αντιπροσωπείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία, χωρίς όμως να αποσύρουν τους αθλητές τους.

Στην Κριμαία εν τω μεταξύ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να περάσουν στη χερσόνησο.

Κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, η αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών εμποδίστηκε από περίπου δέκα ένοπλους. Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ».

Την Πέμπτη οι παρατηρητές επιχείρησαν να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα, αλλά και πάλι εμποδίστηκαν από οπλισμένους άνδρες με σρατιωτικέ στολές που δεν έφεραν διακριτικά. Σύμφωνα με δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων, έμοιαζαν με επαγγελματίες και φαίνονταν καλά εκπαιδευμένοι».

Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, και πάλι όμως χωρίς επιτυχία.

Η Μόσχα μάλιστα έφθασε στο σημείο ακόμα και να επικρίνει τον ΟΑΣΕ καθώς όπως παρατήρησε, οι παρατηρητές του Οργανισμού δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» από τις φιλορωσικές αρχές της χερσονήσου.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών... Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ