CINETROLL (και γεύση): Στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» μένεις μόνο σε σουίτα και πεθαίνεις από απόλαυση [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL (και γεύση): Στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» μένεις μόνο σε σουίτα και πεθαίνεις από απόλαυση [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GRAND BUDAPESTΚωμωδία, δράμα, θρίλερ, περιπέτεια καταδίωξης, πολιτικοκοινωνική αλληγορία, διαταραγμένο παραμύθι και ρομάντζο. Μεταμοντέρνα vintage μαγεία, κλασσικό Χόλιγουντ, κι ένα φορτηγό από σταρ. Θα μπορούσε να το σερβίρει το "All About lemon".

Bαθμολογία: 10 / 10

To να προσπαθήσει να γράψεις για το οπτικά και συναισθηματικά ηδονικό σύμπαν που ο Γουές Άντερσον δημιούργησε στο "Ξενοδοχείο Grand Budapest" είναι σαν να προσπαθείς να βρεις λέξεις για να περιγράψεις ένα γλυκό από το "All About Lemon". Aυτό το εξαίσιο μπιστρό της Νέας Ερυθραίας με την μοναδική ποικιλία όλων των γλυκών εδεσμάτων που μπορούν να φτιαχτούν από λεμόνι.

Δεν το γράφω τυχαία, στην πλοκή και την αισθητική του "Grand Budapest" τα γλυκά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν γνωρίζω αν προέρχονται από λεμόνι, αλλά η γεύση τους έχει ακριβώς αυτή την αίσθηση της καλλιτεχνικής ζάχαρης που καλύπτει περίτεχνα την οξύτητα δημιουργώντας την απόλυτη απόλαυση. Κι αφήνοντας σε να αναρωτιέσαι για το πως και τι κατορθώνει και διαρκεί στον συναισθηματικό σου ουρανίσκο.

'Οχι πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο μοναδικός Γουές Άντερσον καταφέρνει σκηνοθετικά κάτι τέτοιο. Απλά είναι ίσως η πιο άρτια του μέχρι τώρα διαστρέβλωση. Γιατί στα μαγικά του χέρια το οικείο μετατρέπεται σε απροσδιόριστα ονειρικό, σαν μια υποψία παραίσθησης να έχει παρεμβληθεί στην πραγματικότητα, από τη μία ολοφάνερη κι από την άλλη χωρίς να μπορείς να την προσδιορίσεις με τη λογική. Όπως είναι ακριβώς ο σκηνοθετικός του γεωμετρικός περφεξιονισμός από τον οποίο αισθάνεσαι συνεχώς ότι κάτι λείπει μέχρι να καταλάβεις πως αυτό που λείπει είναι μια απόλυτα συνειδητή επιλογή. Όπως η κωμωδία του κουβαλάει υποψίες δράματος και το δράμα κωμική υπερβολή σε μια σεναριακή και σκηνοθετική τεχνική που εν προκειμένω σε αυτήν του την ταινία απογειώνεται.

Πιθανότατα λόγω της ίδιας της μαγείας που μπορεί να κουβαλάει ο χώρος ενός ξενοδοχείου στη δεκαετία του 30 ο οποίος μπορεί να υπάρχει αλλά δεν υπάρχει, την ώρα που οι απόηχοι της εποχής του τότε αλλά και του τώρα, είναι ξεκάθαροι και πραγματικοί. Τα υπερσοφιστικέ μέσα στην απλότητα τους αστεία και ευρήματα, την απίστευτη καλλιτεχνική διεύθυνση, τα επιτηδευμένα ρετρό ζουμ και travelling, τους μοναδικούς χαρακτήρες και τους εξ' ίσου μοναδικούς ηθοποιούς που τους ενσαρκώνουν. Εν προκειμένω τον Ρέιφ Φάινς σε ρεσιτάλ ερμηνείας στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κονσιέρζ Γκουστάβ, τον Άντριεν Μπρόντι, τον Ματιέ Αμαλρίκ, τον Γουίλεμ Νταφό, τον Χάρβεϊ Καϊτέλ, τον Τζουντ Λο, τον Μπιλ Μάρεϊ, τον Έντουαρντ Νόρτον, τη Λία Σεϊντού, και φυσικά την αγνώριστη στο μακιγιάζ του ρόλου μιας 84χρονης χήρας, Τίλντα Σουίντον, Πιο lemon pie απόλαυση από cast, πεθαίνεις όμως.

Περίπου όπως όταν πεθάνει η χήρα και όλοι οι ήρωες μπλεχτούν σε ένα απίστευτο φαρσικό κωμικό γαϊτανάκι θρίλερ, που τοποθετεί τον Στέφαν Τσβάιχ ανάμεσα σε έναν παιχνιδιάρη Χίτσκοκ σε συνουσία με τον Ερνστ Λιούμπιτς, τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και την σουρεαλιστικά εντομολογική ανθρωπολογική παρατήρηση. Με επίκεντρο τον Γκουστάβ και τον βοηθό του, το παιδί του λόμπι με το όνομα Ζερό Μουσταφά. Την ώρα που τίποτα δεν είναι τόσο απλό, όπως η σεξουαλικότητα και τα κίνητρα των ηρώων του.

Σαν ένα πάλαι ποτέ αριστοκρατικό, νυν παρακμιακό κουκλόσπιτο με τα μικρά του δωματιάκια και τις πλασματικές ιστορίες των ενοίκων του. Που τελικά μπορεί να είναι και πραγματικές. Μυθικές και απειλητικές ταυτόχρονα. Σαν να σχεδιάζεις το σήμα των SS πάνω σε μια τούρτα. Όπως ήταν κάποτε και είναι σήμερα η ίδια η Ευρώπη, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το "Ξενοδοχείο Grand Budapest" ή επίσης όπως την φαντάζονται στο κινηματογραφικό τους φολκόρ οι Αμερικάνοι. Με το βλέμμα ενός παιδιού που αρνείται να μεγαλώσει και να παραδεχτεί το δράμα πίσω από το θαύμα, που αρνείται να πάρει θέση. Ένα βλέμμα που ο Άντερσον συντηρεί με δόλο και vintage μοντερνισμό, παίρνοντας πολύ συγκεκριμένη στην ουσία θέση, μόνο και μόνο για να το αποδομήσει, χωρίς όμως στιγμή να σου στερεί την απόλαυση του γνήσιου κινηματογραφικού θαύματος.

*To "Ξενοδοχείο Grand Budapest", κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Πέμπτη 6 Μαρτίου.

*Το "All About Lemon" βρίσκεται Αθ. Διάκου 34 & Αναξαγόρα, Ν. Ερυθραια.

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ