Yδρογονάνθρακες: Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas επελέγη για το Κατάκολο - iefimerida.gr

Yδρογονάνθρακες: Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas επελέγη για το Κατάκολο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas/ Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ως ανάδοχος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο δυτικό Κατάκολο.

Αφού ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προσφορών, η επιτροπή υπέβαλε τη σχετική εισήγηση έκανε στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ είχε υποβληθεί κοινή προσφορά από τους δύο συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, δηλαδή την Κοινοπραξία που προτείνεται ως ανάδοχος και την GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED, όμως η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή των συμβάσεων και για τις δύο άλλες περιοχές που είχαν προκηρυχθεί, μαζί με το Κατάκολο, δηλαδή τα Ιωάννινα (ανάδοχος η Κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA) και τον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ/ EDISON/ PETROCELTIC).

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται ότι η επιτροπή αξιολόηγησης προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη τη βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του δημόσιου οφέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα 50- 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ