Βυθίζονται τα μνημεία: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά - iefimerida.gr

Βυθίζονται τα μνημεία: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά

Βυθίζονται τα μνημεία: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την πολιτιστική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κινδυνεύουν να χαθούν κάτω από τη θάλασσα, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με αυτό το ρυθμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αυστριακών επιστημόνων.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου, στο περιοδικό IOP Publishing's journal Environmental Research Letters υπολόγισε τις αυξήσεις της θερμοκρασίας που θα επηρεάσουν 720 μνημεία που βρίσκονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Independence Hall, ο Πύργος του Λονδίνου και Όπερα του Σίδνεϊ είναι μεταξύ των 136 μνημείων που θα επηρεαστούν, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Επίσης αυτά που επηρεάζονται είναι τα κέντρα των πόλεων Μπριζ, Νάπολης και Αγίας Πετρούπολης, καθώς και η Βενετία και το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Μπεν Μάρζιον, από το Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ δήλωσε «τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας αυξάνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αργά αλλά σταθερά, λόγω της πρόσληψης θερμότητας από τον ωκεανό και της τήξης των πάγων. Μετά από 2.000 χρόνια, οι ωκεανοί θα έχουν φτάσει σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας και μπορούμε να υπολογίσουμε την απώλεια πάγου από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική με φυσικά μοντέλα. Ωστόσο αυτό είναι επικίνδυνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά»

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, το 7% των κατοικήσιμων εδαφών του πλανήτη θα βρεθούν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και περισσότερο από το 60% του πληθυσμού που έχει πληγεί θα είναι στην Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Μάλιστα επτά χώρες – ανάμεσα στις οποίες και οι Μαλδίβες, οι Μπαχάμες και τα νησιά Κάιμαν- θα χάσουν το 50% της γης τους και ακόμη 35 χώρες θα χάσουν το 10% της γης τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ