Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα -Οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες - iefimerida.gr

Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα -Οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα -Οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωράει σε χωροταξικές αλλαγές, αλλά και πλήρη αναμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας των ελληνικών φυλακών, θέλοντας να μπει οριστικό τέλος στις εξαφανίσεις -μέσω αδειών και αποδράσεων- βαρυποινιτών.

Σύμφωνα με το capital.gr το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως οι φυλακές θα χωρίζονται στο εξής σε τρεις κατηγορίες.

  • Στην πρώτη, όπου θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.
  • Στη δεύτερη, όπου θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια.
  • Στην τρίτη, όπου θα είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα κρατούνται οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για βαριάς μορφής εγκληματική συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων και οι διωκόμενοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Το καθεστώς κράτησής τους θεωρείται τόσο αυστηρό όσο των ΗΠΑ. Όσοι θα κρατούνται σε αυτές τις φυλακές -η πρώτη θα λειτουργήσει στον Δομοκό- δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Για τους κρατουμένους των φυλακών της πρώτης κατηγορίας προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές της δεύτερης κατηγορίας χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ