Παιχνίδια ισχύος για τις τράπεζες -«Παρέλαση» υπουργών την Πέμπτη, για την επικαιροποίηση του Μνημονίου - iefimerida.gr

Παιχνίδια ισχύος για τις τράπεζες -«Παρέλαση» υπουργών την Πέμπτη, για την επικαιροποίηση του Μνημονίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν είναι μόνο το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος για τη κάλυψη τους, που χωρίζουν την κυβέρνηση με τη Τρόικα ή μάλλον το ΔΝΤ, για να επιλυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα στη τρέχουσα αξιολόγηση.

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη μαραθώνια διαβούλευση με τους επικεφαλής της Τρόικα, που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, «αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο πάρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά από τα stress tests της ΕΚΤ, να πάρουν και οι ελληνικές», συμπληρώνοντας ότι ο Πολ Τόμσεν επιμένει σε λίγους μήνες (λιγότερο από εξάμηνο), θέση που ουσιαστικά αποτελεί απόρριψη της συμβιβαστικής λύσης που προτείνει η Αθήνα.

Αυτό που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά είναι να βγει από το πεδίο της αξιολόγησης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο τα stress tests της ΕΚΤ. Στο μεσοδιάστημα, όσες τράπεζες επιθυμούν θα μπορούν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με βάση τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινώσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας κι αν χρειαστεί, να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια με βάση τα stress tests της ΕΚΤ. Όσον αφορά στο πρακτικό πρόβλημα, δηλαδή πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε αυτή την αβεβαιότητα, ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες. Εκτός απροόπτου, το θέμα των τραπεζών θα τεθεί στο EUROGROUP της Δευτέρας, με την υποσημείωση της Αθήνας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει το πεδίο όπου θα επιλύσουν τις διαφορές τους το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Στη μαραθώνια σύσκεψη ξεκίνησε και το «χτένισμα» των επικαιροποιημένων κειμένων του Μνημονίου, διαδικασία που θα ενταθεί σήμερα, με «παρέλαση» όλων των εμπλεκόμενων υπουργών από το υπουργείο Οικονομικών. Τα φώτα πέφτουν κατ' αρχήν στις επαφές που θα έχει ο Γιάννης Βρούτσης, με δεδομένο ότι οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν το άλλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αλλαγή του πλαισίου. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, πλέον, σημάδια σύγκλισης.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών, για πρώτη φορά ίσως φαίνεται ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς οι δύο πλευρές είναι μια ανάσα από την συμφωνία για το 2014, ενώ όσον αφορά στο 2015 τα στοιχεία δείχνουν ότι το «κενό» τείνει να μηδενιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως τη Δευτέρα, δείχνει να απομακρύνεται, χωρίς ωστόσο αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς θεωρεί ότι ακόμα και με τηλεδιάσκεψη μπορεί να εγκριθεί η επόμενη δόση. Όσον αφορά, δε, στο σενάριο για εμπλοκή έως τις Ευρωεκλογές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υπουργοί τρόικα δανειστές μνημονίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ