Σάλος στη Ρωσία -Ζητούν να παραιτηθεί καθηγητής που συνέκρινε τη στάση της χώρας στην Ουκρανία με του Χίτλερ - iefimerida.gr

Σάλος στη Ρωσία -Ζητούν να παραιτηθεί καθηγητής που συνέκρινε τη στάση της χώρας στην Ουκρανία με του Χίτλερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας Ρώσος καθηγητής φιλοσοφίας κατήγγειλε ότι εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τη θέση του σε ένα αναγνωρισμένο κρατικό πανεπιστήμιο διότι συνέκρινε τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία με την προσάρτηση της Αυστρίας το 1938 από τη ναζιστική Γερμανία.Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Βενταμόστι το Σάββατο, ο Αντρέι Ζουμπόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου και προσέθεσε: «Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κάποτε οι Γερμανοί, βασιζόμενοι στις υποσχέσεις του Γκέμπελς και του Χίτλερ».

Σήμερα, κατήγγειλε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο slon.ru ότι έλαβε ένα τελεσίγραφο από το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας: «Μου διεμήνυσαν ότι είτε θα υποβάλω την παραίτησή μου, ή θα περιμένω την απόλυσή μου».

«Τους απάντησα ότι δεν θα υποβάλω τίποτα· ας με απολύσουν εάν το θέλουν», ανέφερε ο Ζουμπόφ, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Ο ίδιος ανέφερε ότι εκλήθη να συναντήσει έναν ανώτερό του αύριο και πιστεύει ότι η συνάντηση αυτή αφορά το άρθρο που συνέγραψε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι δε μπόρεσε να εντοπίσει έως το βράδυ εκπροσώπους του πανεπιστημίου για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Το άρθρο του Ζουμπόφ αντανακλά τις ανησυχίες που εκφράζουν φιλελεύθεροι επικριτές του Κρεμλίνου για αυτό που χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

«Όλο αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στην Αυστρία. Στις αρχές του Μαρτίου του 1938. Οι Ναζί ήθελαν την επέκταση του Ράιχ εις βάρος ενός άλλου κράτους» έγραψε ο Ζουμπόφ.

Πολλοί Ρώσοι περιλαμβανομένου του Πούτιν θεωρούν τη νίκη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την πιο περιφανή ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα και η κυβέρνηση εξοργίζεται με κάθε σύγκριση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης ή της Ρωσίας και της χιτλερικής Γερμανίας, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο Ζουμπόφ, που διδάσκει στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας από το 2001, δήλωσε στο ρωσικό περιοδικό Σύγχρονη Εποχή ότι δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του.

«Φοβάμαι, αλλά υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες οφείλεις να αντιδράσεις, ασχέτως του δικού σου φόβου» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ