Ποιους ενόχλησε η ομιλία του Λέτο στα Οσκαρ: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του προκάλεσε αντιδράσεις - iefimerida.gr

Ποιους ενόχλησε η ομιλία του Λέτο στα Οσκαρ: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του προκάλεσε αντιδράσεις

Ποιους ενόχλησε η ομιλία του Λέτο στα Οσκαρ: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος που σήκωσε αν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζάρεντ Λέτο βρέθηκε στο επίκεντρο της Οσκαρικής βραδιάς την Κυριακής, αφού κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου για την συναρπαστική ερμηνεία του στο Dallas Buyers Club, όπου έπαιζε έναν οροθετικό τρανσέξουαλ, στο Τέξας του 1980. Ωστόσο, το Οσκαρ και η ομιλία του προκάλεσαν αντιδράσεις στην παγκόσμια διαφυλική κοινότητα

Πολλοί ενοχλήθηκαν με το γεγονός ότι ένας ετεροφυλόφιλος (straight) ηθοποιός πήρε τον ρόλο εξαρχής, όταν υπάρχουν αρκετοί τρανσέξουαλ ηθοποιοί, ενώ ενόχλησε και το γεγονός ότι ο σταρ στην συγκινητική ομιλία του, δεν ευχαρίστησε την τρανσέξουαλ κοινότητα.

Ο Τζος Τρουιτ από το Feministing blog έγραψε : «Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να παρακολουθήσω έναν άνδρα να παίζει την τρανς ρόλο. Δεν έχει σημασία πόσο καλή ταινία ήταν το Dallas Buyers Club, το γεγονός ότι ένας άνδρας παίζει την τρανς γυναίκα, διαιωνίζει το στερεότυπο του άνδρα τραβεστί».

Θέτοντας αυτά τα στερεότυπα σε πλαίσιο, ο Στιβ Φρις από τους Times, συνέκρινε την απεικόνιση του Λέτο για τους τρανσέξουαλ, με τον προσβλητικό «μητρικό» ρόλο, που ήταν δημοφιλής στις αρχές του 20ου αιώνα στον κινηματογράφο.

Αν και η Rayon δεν ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί σαν και αυτή.

Ωστόσο, η Μάρα Κέισλινγκ διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανσέξουαλ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, όπως αναφέρει στην Huffington Post: «Η απεικόνιση του Λέτo ήταν για ένα συγκεκριμένο φανταστικό πρόσωπο τρανσέξουαλ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα διαφυλικά άτομα , όπως η Rayon υπήρχαν και υπάρχουν. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για τα διαφυλικά άτομα , όπως Rayon στον πραγματικό κόσμο και βοηθά πραγματικά να έχουμε τέτοιες εικόνες στο Χόλιγουντ. Η δική μου ερμηνεία για την ομιλία του είναι ότι μιλούσε και για τα τρανς άτομα όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους που είναι προσβεβλημένοι από τον ιο και υφίστανται ρατσισμό για αυτό που είναι».

Ο Λέτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο παρόμοιας διαμάχης και στο παρελθόν, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντα Μπάρμπαρα, τον Φεβρουάριο, όπου, σύμφωνα με την Guardian, κατηγορήθηκε για «trans – μισογυνισμό» για την απεικόνιση της Rayon.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομιλία ρόλος Όσκαρ Τζάρεντ Λέτο τρανς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ