Ο Τρισέ έδωσε «σχέδιο διακυβέρνησης» στον Μπερλουσκόνι - iefimerida.gr

Ο Τρισέ έδωσε «σχέδιο διακυβέρνησης» στον Μπερλουσκόνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε συγκεκριμένους όρους στην Ιταλία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα», αναφέροντας τα αιτήματα για ταχείες ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως των δημοτικών εταιρειών, και για μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Οι απαιτήσεις αυτές διατυπώθηκαν στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μια «μυστική» επιστολή που εστάλη μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής και υπογράφεται από τον κυβερνήτη της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα τον διαδεχθεί το Νοέμβριο, γράφει η «Κοριέρε».

Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί «πρόγραμμα διακυβέρνησης», απαριθμεί τα «μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν» -- νομοθετικά διατάγματα ώστε να «επιταχυνθεί η εφαρμογή τους».

Η «Κοριέρε» επισημαίνει πως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν από την Ιταλία, στη δήλωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής, να υιοθετήσει τα αναγγελθέντα μέτρα «από τώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου».

Σχετικά με την επιστολή αυτή, η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση διευκρινίσεις: «Τι μας ζητούν στ' αλήθεια η ΕΚΤ και οι διεθνείς θεσμοί; Μια κυβέρνηση ανίσχυρη, εντελώς απαξιωμένη και πλέον υπό κηδεμονία οφείλει τουλάχιστον να πει ποια είναι η πραγματική κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Σύμφωνα με την "Κοριέρε", η ΕΚΤ ζητάει από την Ιταλία να επιταχύνει την απελευθέρωση της οικονομίας της και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιρειών, οι οποίες στην Ιταλία συχνά διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη διανομή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου κ.λπ..

Η ΕΚΤ μιλάει επίσης για πρώτη φορά, σύμφωνα με την "Κοριέρε", για την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ιταλική αγορά εργασίας, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες: "Λιγότερη αυστηρότητα στις συμβάσεις αόριστης διάρκειας, παρεμβάσεις στη δημόσια απασχόληση, τροποποίηση ενός συστήματος βασισμένου στην ακραία ευελιξία των νέων και των υποαπασχολούμενων έναντι μιας πλήρους προστασίας των άλλων, συμβάσεις εργασίας που να προωθούν την παραγωγικότητα".

Η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να καταλήξει σε αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι περικοπές που ζήτησαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μήνυμά τους προς τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενισμού του ελλείμματος στο ΑΕΠ το 2013 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και 16 δισεκατομμύρια το 2012. Δεν αποκλείεται -- όπως ανέφερε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ιδιωτικού καναλιού «Tg5»- μέρος των οικονομικών μέτρων άμεσης εφαρμογής, να αποφασισθούν ήδη στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης και να επισημοποιηθούν υπό την μορφή κυβερνητικού διατάγματος.

Τα κύρια σημεία στα οποία αναμένεται να επιμείνει η κυβέρνηση της Ρώμης, για τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου, όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, θα είναι τα εξής: διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην λίστα των δικαιούχων των συντάξεων αναπηρίας, άμεση σύνδεση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής με την συντάξιμη ηλικία, περιορισμός των συντάξεων που δικαιούνται οι χήρες, που θα μπορούσαν να αρχίζουν να καταβάλλονται βάσει ενός «ηλικιακού κριτηρίου», π.χ., μετά το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, παράλληλα, ότι «δεν αποκλείεται να αποφασισθεί και η έναρξη μιας νέας περιόδου ιδιωτικοποιήσεων, όπως και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα είδη πολυτελείας».

Γα την Τετάρτη, πάντα, έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που περιμένουν από την κυβέρνηση ένα συγκροτημένο σχέδιο προτάσεων και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε δηλώσεις του, τέλος, στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, ο ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα τονίζει ότι «οι κρίσεις αποτελούν πάντα φάσεις αλλαγής που ευνοούν τον προβληματισμό. Η κρίση, μπορεί, λοιπόν, να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πληθωρικής δημόσιας οικονομίας, των συντεχνιών, των παρωχημένων κανόνων που ρυθμίζουν τα διάφορα επαγγέλματα και των ελλιπών υποδομών».

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν μετ' επιτάσεως ότι η «εξυγίανση» και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού σχεδιάζεται να επιτευχθούν με την περιστολή δαπανών αλλά όχι με την αύξηση των φόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ