Οι στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας σε αριθμούς [εικόνα] - iefimerida.gr

Οι στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας σε αριθμούς [εικόνα]

Η στρατιωτική ανισορροπία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία -Οι δυνάμεις των δύ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πόλεμος μπορεί να μην έχει κηρυχθεί επίσημα, αλλά στρατιωτικές δυνάμεις κάνουν κινήσεις προετοιμασίας για αυτό το ενδεχόμενο, στην περιοχή της Κριμαίας, τα τελευταία 24ωρα. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα, όμως, πως οι Ρώσοι έχουν το πάνω χέρι σε αυτό τον τομέα, ακόμη κι αν πρόκειται τυπικά για ουκρανικό έδαφος.

Πριν καν ξεσπάσει η κρίση, οι δυνάμεις της Ρωσίας στην επίμαχη χερσόνησο, ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, όπως αποκαλύπτει γράφημα που δημοσίευσε o Guardian. Εκεί είναι η βάση του στόλου της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή περιλαμβάνει υποβρύχια και πέντε πολεμικά πλοία, στη Σεβαστούπολη, όπως επίσης τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες -κάτι που μεταφράζεται σε 25.000 στρατιώτες-, χάρη στη διμερή συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία έστειλε στην περιοχή άλλους 6.000 στρατιώτες.

Στον αντίποδα, η ουκρανική στρατιωτική δύναμη στην Κριμαία αριθμεί 14.500 στρατιώτες και 10 πολεμικά πλοία, τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜΕ, μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων περιελάμβαναν την κατάληψη αεροδρομίων στη Συμφερόπολη και την Κάτσα, ενώ μονάδες του στόλου περικύκλωσαν ουκρανικές δυνάμεις στις πόλεις Περεβαλνόγιε, Φεοντόσια, Μπαλακλάβα και στη Σεβαστούπολη.

Οι Ρώσοι διαθέτουν, όμως, και εξαιρετικά ισχυρή «υποστηρικτική ομάδα», από τις δυνάμεις που διαθέτουν στη νότια στρατιωτική περιοχή της χώρας, απέναντι από την Κριμαία. Αυτές αριθμούν περίπου 20 ταξιαρχίες με ειδικές δυνάμεις και ομάδες μάχης, 18 μοίρες αεροπορίας -έτοιμες για μάχη τόσο στον αέρα όσο και με επίγειες δυνάμεις-, που ξεπερνούν τα 300 πολεμικά αεροσκάφη και πέντε μοίρες ελικοπτέρων επίθεσης.

Η σύγκριση φέρνει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση και σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυνάμεις της Ρωσίας, στη δυτική στρατιωτική περιφέρεια της χώρας. Εκεί υπάρχουν περίπου 20 ταξιαρχίες -κάθε μία αριθμεί 6.000 στρατιώτες- 20 μοίρες αεροπορίας, 6 ελικοπτέρων -κάτι που σημαίνει περισσότερα από 400 αεροσκάφη- και μία τεθωρακισμένη μεραρχία.

Απέναντι, επί ουκρανικού εδάφους, υπάρχουν 130.000 στρατιώτες, δύο ταξιαρχίες τεθωρακισμένων και περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ