Σινε-τουρισμός: Πώς ταινίες όπως η Νεμπράσκα και το Χόμπιτ, σώζουν την οικονομία των χωρών οπου γυρίστηκαν - iefimerida.gr

Σινε-τουρισμός: Πώς ταινίες όπως η Νεμπράσκα και το Χόμπιτ, σώζουν την οικονομία των χωρών οπου γυρίστηκαν

Σινε-τουρισμός: Πώς ταινίες όπως η Νεμπράσκα και το Χόμπιτ σώζουν την οικονομία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον ανταγωνισμό για την προσέλκυση του τουρισμού, η κάθε χώρα επιστρατεύει έξυπνες διαφημίσεις, εντυπωσιακές φωτογραφίες και διάσημα αξιοθέατα. Ωστόσο, ένα νέο στοιχείο ενδιαφέροντος μπαίνει στο παιχνίδι: ο κινηματογράφος, προσελκύοντας τουρίστες που θέλουν να δουν από κοντά τα τοπία στα οποία γυρίστηκαν οι αγαπημένες τους ταινίες.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2004, που έγινε αμέσως μετά τις τρεις ταινίες του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 6% των τουριστών της Νέας Ζηλανδίας (περίπου 150.000 άτομα) δήλωσαν ότι η τριλογία ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους επισκέπτονται τη χώρα.

Μετά την πρώτη ταινία της τριλογίας The Hobbit, που κυκλοφόρησε το 2012, το τουριστικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας επαναλανσάρισε ολόκληρη τη χώρα ως «Μέση Γη». Η Χολιγουντιανή καμπάνια έπιασε τόπο, αφού από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2013, ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% - 8,3% συνολικά αναφέροντας ως κίνητρο το Χόμπιτ. Μάλιστα, η περιοχή στην οποία έγιναν τα γυρίσματα των δύο πρώτων ταινιών του Χόμπιτ, προσελκύουν περίπου 2.000 επισκέπτες κάθε μέρα.

Ανάλογη τουριστική επιτυχία είχαν επίσης στο παρελθόν οι χώρες στις οποίες είχαν γυριστεί το «Slumdog Millionaire»(στη Βομβάη), το «Χαμένοι στη Μετάφραση» (στο Τόκιο) και το «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» (στο Δυτικό Λονδίνο).

Οπως εξηγεί ο Ματ Ταίτουμ, συντάκτης του περιοδικού Total Film Magazine μιλώντας στο BBC, μετά τα φετινά Οσκαρ, αναμένεται μεγάλη προσέλευση τουριστών στη Λουιζιάνα για το «12 χρόνια Σκλάβος» και πιθανότατα και στη Νεμπράσκα για την ομώνυμη ταινία. Μάλιστα, χιουμοριστικά συμπληρώνει ότι «ίσως το Gravity να μας ωθήσει και στον διαστημικό τουρισμό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ