Oμπάμα και Μέρκελ επιβάλλουν τώρα τον δρόμο της διπλωματίας στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Oμπάμα και Μέρκελ επιβάλλουν τώρα τον δρόμο της διπλωματίας στην Ουκρανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το Κίεβο καταδικάζει την «ανακοίνωση πολέμου» που έκανε η Ρωσία και χάνει τον έλεγχο της Κριμαίας, η Δύση πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιχειρεί να λύσει αυτή τη μείζονα κρίση.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο, η Ανγκελα Μέρκελ «κατηγόρησε τον Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο», ειδικά το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης του 1994, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία δεσμευόταν να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και το σύμφωνο για την ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, του 1997.


Ο Πούτιν έκανε δεκτή την πρόταση της Μέρκελ

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για την δημιουργία μια «αποστολής έρευνας» και μιας «ομάδας επαφής» για να ξεκινήσει «ένας πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία». Αυτή η αποστολή θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η Σύσκεψη των G8 στο Σότσι

Επιπροσθέτως και οι ετπά χώρες μέλη των G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία) καταδίκασαν την «καθαρή παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας και ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής των G8, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Σότσι της Ρωσίας, τον Ιούνιο. Οι επτά χώρες των G8 (η όγδοη είναι η Ρωσία) δήλωσαν έτοιμες να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Νωρίτερα, την Κυριακή 2 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει τη θέση της στους G8, όπου βρίσκεται από το 1998, δίπλα στις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη. «Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην έχει πιά τη θέση του στους G8 και η Σύνοδος να μη γίνει στο Σότσι, αν αυτό συνεχιστεί» απείλησε ο Κέρι, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση.

Η Ουάσινγκτον απειλεί με οικονομικές κυρώσεις

Οι δηλώσεις Κέρι έγιναν μετά τις απειλές που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον η οποία καταδίκασε με τον σκληρότερο τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Στον 21ο αιώνα δεν θα συμπεριφέρεστε όπως κάνατε στον 20ό, με εισβολέ σε άλλες χώρες. Το G8 και κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής στην Ουκρανία. Είναι έτοιμοι να απομονώσουν τη Ρωσία οικονομικά» είπε ο Κέρι το Σάββατο.
Ο κ. Κέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη το Κίεβο και δήλωσε ότι επιθυμεί πάνω από όλα ¨μια ειρηνική επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία. Ανέφερε, ως μέτρα πίεσης, οικονομικές κυρώσεις, πάγωμα λογαριασμών ορισμένων ηγετών του Κρεμλίνου, απαγορεύσεις βίζας ή ακόμη και το μποϊκοτάζ των επενδύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ