THEATRALE: Αν υπάρχει μια παράσταση που θα δεις φέτος, δεν χωράει δεύτερη σκέψη [βίντεο]

O TAZ ανεβαίνει στις στέγες παρέα με τις πιο διάσημες «Cats» του κόσμου, λειώνει στο χορό, τραγουδάει αγαπημένες μελωδίες, ανακαλύπτει θησαυρούς στα σκουπίδια και μαγεύεται ξανά σαν να είναι η πρώτη φορά.Είναι μάλλον ανόητο να μπεις στη διαδικασία να γράψεις κριτική για το "Cats". Kαι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τα αποθεωτικά κλισέ που αυτό το μιούζικαλ (ή μάλλον μετά μιούζικαλ) ορόσημο, δικαίως έχει μαζέψει πάνω του στο πέρασμα του χρόνου. 33 χρόνια μετά και συνεχίζει σε αντίθεση με πολλές άλλες κλασσικές στιγμές του μουσικού θεάτρου, να μοιάζει προχώ και μοντέρνο. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως θα είχε φανεί όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο West End το 1981. Μιούζικαλ βασισμένο πάνω σε ποιήματα του T.Σ. Έλιοτ για γάτες; ("Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερό Πόσουμ" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άγρα"). Και μόνο σαν σύλληψη είναι τρελό. Όσο τρελό μπορεί να ακουστεί κάτι για τον Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, τον άνθρωπο που μετέτρεψε τη σταύρωση του Ιησού σε ροκ όπερα ("Jesus Christ Superstar"), ένα γοτθικό ρομάντζο τρόμου στη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του μουσικού θεάτρου από πάντοτε ("Phantom of the Opera"), τη ζωή της πιο αμφιλεγόμενης "παναγίας" της Λατινικής Αμερικής σε μελωδικό και πολιτικά φορτισμένο υπερθέαμα ("Εvita") και μια ταινία ορόσημο με όλη την γκράντε αναβίωση της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ σε θεατρική εκτός ελέγχου υπερπαραγωγή ("Sunset Boulevard). Mεταξύ πολλών άλλων.

Αυτό που διαφοροποιεί το "Cats" από όλα τα προηγούμενα, είναι η υπερβατική, ονειρική του ατμόσφαιρα που αψηφά σαν λογική, όλες τις νόρμες του μουσικού θεάτρου. Η εκρηκτική "γατίσια" χορογραφική του ένταση, η εντυπωσιακή σκηνική μεταμόρφωση μέσα από ένα πλήθος ανεπανάληπτων κοστουμιών και ιδιαίτερου μακιγιάζ όλου του θιάσου σε αιλουροειδή. Το πανέξυπνο, κι εντυπωσιακό με τους φωτισμούς σκηνογραφικό στήσιμο ενός σκουπιδότοπου σε εναλλακτική παραμυθοχώρα. Ένα σκηνικό που σε αντίθεση με τα περισσότερα μιούζικαλ που όταν βρίσκονται σε περιοδεία και δεν έχουν την άνεση της "μητρικής" θεατρικής τους στέγης, μπορεί να αναπαραχθεί αυτούσιο, χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο την αυθεντική μαγεία του έργου. Και φυσικά η αξέχαστη μουσική, και η συναισθηματική απογείωση μέσα από την ιστορία της Γκριζαμπέλα.

Δεν είναι τυχαίο, πως σχεδόν σε όλα τα ανεβάσματα του "Cats" κανείς δεν έχει τολμήσει να αναμετρηθεί και να αλλάξει την πρωτότυπη σκηνοθεσία του τεράστιου Τρέβορ Ναν, τη σκηνογραφία του επίσης μεγάλου Τζον Νάπιερ και φυσικά τη χορογραφία της Τζίλιαν Λιν. Ακριβώς αυτές οι "Γάτες", κλασσικές, διαχρονικές και τόσο μα τόσο φρέσκες, είναι που έρχονται στη σκηνή του θεάτρου Badminton, 9 χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση στην Ελλάδα. Τότε είχαμε παρακολουθήσει το tour production της Αυστραλιανής θυγατρικής εταιρείας της RUG, της εταιρείας του Γουέμπερ, τώρα βλέπουμε την παραγωγή που περιοδεύει στην Αγγλία. ΟΙ διαφορές μικρές αλλά και σημαντικές.

Το 2005 στον ίδιο χώρο, το Badminton δεν είχε ακόμα χτιστεί μολονότι και τότε η παράσταση ήρθε στην Ελλάδα από την Adam Productions. To αποτέλεσμα ήταν ένα μέρος της μαγείας να χαθεί εφ' όσον η παράσταση έγινε σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή σε μια τέντα. Αυτή τη φορά, στην υπερσύγχρονη τεχνικά σκηνή του θεάτρου, οι φωτισμοί, η μουσική, τα ειδικά εφέ, οι χορογραφίες πραγματικά απογειώνονται, σε ατόφια θεατρική μαγεία. Από τη μοναδική εταιρεία που τολμάει (και δεν κάνω τσάμπα διαφήμιση, τα δεδομένα μιλάνε μόνα τους) ακόμα και σήμερα με όλες τις αντιξιότητες της κρίσης, να φέρνει πρωτοκλασάτες παραγωγές του εξωτερικού αντί να βολεύεται μόνο στην ελληνική τους μετάφραση. Όχι τυχαία, η δια χειρός ελληνική διασκευή της περιβόητης και εξαντλητικά διασκεδαστικής "Πρισίλα η βασίλισσα της Ερήμου" που θα κάνει την θριαμβευτική της ultra glamorous εμφάνιση στη σκηνή του Badminton το Μάιο με σκηνοθετική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού και μετάφραση του Γιώργου Καπουτζίδη, θα χρησιμοποιήσει και αυτή τα αυθεντικά κοστούμια της λονδρέζικης mega hit παράστασης.

Αλλά μέχρι τότε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χάσεις το "Cats". Mια φαντασμαγορία φτιαγμένη από τα πιο πολύτιμα υλικά του ονείρου και της φαντασίας. Μια σπάνια περίπτωση υπερθεάματος που μιλάει με τον ίδιο τρόπο σε παιδιά και ενήλικες. Μια τρανή απόδειξη της δύναμης και της εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής του μουσικού θεάτρου με ένα πολυμελή θίασο και μια δεκαμελή ζωντανή ορχήστρα (μολονότι εδώ μια παρατήρηση μπορώ να την κάνω, ίσως είναι καιρός το "Cats" να υποστεί ένα ενορχηστρωτικό ξεσκόνισμα γιατί ο ήχος των keyboards ακούγεται λίγο 'κουρασμένος' κα παλιακός). Μια παρέλαση γατιών ροκ εκ ρολ, μάγων, κλεφτών, γερασμένων, νέων, ερωτευμένων, παλιών θεατρίνων ή κατοίκων σιδηροδρομικών σταθμών, το κάθε ένα με την προσωπική του προσωπικότητα και ιστορία. Ιστορίες που θα αφηγηθούν μέχρι να έρθει το ξημέρωμα της ετήσιας γιορτής τους, τότε που μία γάτα από όλες θα επιλεχθεί για να απογειωθεί στον ουρανό και να ξαναγεννηθεί σε μια δεύτερη ζωή. Κάτι που μέχρι να συμβεί και να τελειώσει η παράσταση, θα έχει πραγματοποιηθεί σαν εμπειρία και απογείωση σε όλους όσους αφεθούν στην πιο αγνή εκδοχή της θεατρικής μαγείας.

*Μέχρι τις 15 Μαρτίου στο Badminton. Eισητήρια 15 – 70 ευρώ. Πληροφορίες, στο www.badmintontheater.gr

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ