Οι τυχεροί και άτυχοι των Οσκαρ: Μεγάλα ρεκόρ και «σπουδαίες» αποτυχίες στην πιο λαμπερή βραδιά του κινηματογράφου - iefimerida.gr

Οι τυχεροί και άτυχοι των Οσκαρ: Μεγάλα ρεκόρ και «σπουδαίες» αποτυχίες στην πιο λαμπερή βραδιά του κινηματογράφου

Δέκα (δες) οσκαρικές γκαντεμιές και όχι μόνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενόψει της 86ης ετήσιας απονομής των φετινών Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 2 Μαρτίου στο Λος Αντζελες ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά σε οσκαρικά γεγονότα που πιθανώς να μην γνωρίζαμε.

Ενα μεγάλο δέος για την κόρη τους ένιωσαν οι γονείς της Τέιτουμ Ο'Νίλ, όταν το 1973 γινόταν παραλήπτης ενός χρυσού αγαλματιδίου στα 10 της χρόνια. Η νεαρή τότε ηθοποιός κέρδισε το Οσκαρ β' ρόλου για την ταινία «Χάρτινο Φεγγάρι».Ο πιο γουρλής νικητής των βραβείων είναι αναμφισβήτητα ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων για μικρούς, αλλά και μεγάλους, έχει κερδίσει συνολικά 32 αγαλματένια βραβεία σε περισσότερες από μία κατηγορίες, ενώ οι υποψηφιότητες του ανέρχονται στις 59!

Μιας και μιλάμε για τυχερούς, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πασίγνωστη Αμερικανίδα ηθοποιό Μέριλ Στρίπ με 18 υποψηφιότητες, μαζί με την φετινή για την ταινία «Αύγουστος». Ωστόσο, πρώτη στην κατηγορία φιγουράρει η Κάθριν Χέμπορν η οποία έχει στην κατοχή της 4 Οσκαρ α' ρόλου.

Στον αντίποδα, με τους πιο άτυχους βρίσκεται με 7 υποψηφιότητες ο Πίτερ Ο'τούλ, ενώ για τις γυναίκες η Γκλεν Κλόουζ, Θέλμα Ρίτερ και Ντέμπορα Κερ με 6 στο ενεργητικό τους.

Ο Νονός ΙΙ, του Φράνσις Φόρντ Κόπολα, είναι το μοναδικό σίκουελ στα χρονικά, που κατάφερε να κερδίσει Βράβειο Καλύτερης ταινίας χωρίς να επισκιαστεί από το πρωταρχικό.

Τις περισσότερες υποψηφιότητες σε ταινία τις κατέχουν δικαιωματικά ο «Τιτανικός» και το «Ολα για την Εύα», 1997 και 1950 αντίστοιχα, οι οποίες συνολικά είχαν 14 υποψηφιότητες.

Αντιθέτως με άδεια χέρια γύρισαν πίσω οι συντελεστές των ταινιών «Η Κρίσιμη Καμπή» του Χέρμπερτ Ρος, 1978 και το «Πορφυρό Χρώμα» του Σπίλμπεργκ Στίβεν, 1986. Παρά τις 11 υποψηφιότητες έκαστη δεν κατάφεραν να γυρίσουν με το χρυσό αγαλματίδιο στην αγκαλιά τους.

Οσον αφορά τις ξενόγλωσσες την πρωτιά κατέχει η γείτονος χώρα, Ιταλία. Η διπλανή χερσόνησος έχει στην κατοχή της 13 Βραβεία από την Ακαδημία σε διάστημα 52 ετών (1947 - 1999).

Η κόρη του οσκαρικού ζευγαριού Βισέντε Μινέλι και Τζούντι Γκάρλαντ έχει αποσπάσει ένα ακόμη βραβείο για την οικογένεια από την Ακαδημία, μεταρέποντας τα σε 3.

Ο λατρευτός «Τζόκερ» από τον Σκοτεινό Ιππότη (2008), Χιθ Λέτζερ απέσπασε το βραβείο Οσκαρ μετά θάνατον όπως επίσης και ο Πίτερ Φινς για την ταινία «Δίκτυο» (1976). Ωστόσο και άλλοι ηθοποιοί, που απεβίωσαν, υπήρξαν υποψήφιοι χωρίς όμως να κερδίσουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Για το τέλος αφήσαμε τις πιο καλότυχες, τις ταινίες με τα περισσότερα αγαλματίδια. Η τανία που κέρδισε σε όλες τις υποψηφιότητες της είναι «ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών : Η επιστροφή του Βασιλιά», η τελευταία ταινία της τριλογίας, το 2003 με 11 Οσκαρ καθώς επίσης και ο «Τιτανικός», με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ και φυσικά ο «Μπέν Χουρ», το 1959.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ