Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι αλά USA στους ύποπτους για φοροδιαφυγή -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο - iefimerida.gr

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι αλά USA στους ύποπτους για φοροδιαφυγή -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φύλλο και φτερό ετοιμάζονται να κάνουν οι εφορίες εκατοντάδες υποθέσεις, που βάση κριτηρίων επικινδυνότητας, έχουν μπει στη «μαύρη» λίστα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η μέθοδος που θα εφαρμοστεί είναι οι έλεγχοι αμερικανικού τύπου, δηλαδή ο προσδιορισμός του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος, με βάση τα έσοδα, τις δαπάνες, τις υποχρεώσεις, τις καταθέσεις, τα αντικείμενα τέχνης, τα κοσμήματα ακόμα και τα μετρητά που είχαν οι φορολογούμενοι την επίμαχη περίοδο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά το βάρος της απόδειξης δεν θα έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι!

Με βάση τη νέα Απόφαση του Χαρη Θεοχάρη, που δημοσιοποιείται ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία προς τις τράπεζες για να αποστείλουν στο ΚΕΠΥΟ τα στοιχεία των τόκων καταθέσεων όλων των πελατών τους (οι κινήσεις άνω των 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα άνω 100.000 ευρώ θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 31 Μαρτίου), επί της ουσίας μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι θεωρούνται ύποπτοι, δηλαδή περιπτώσεις όπου:

  • υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις),
  • παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου(ατομικά και οικογενειακά),
  • Είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα,
  • δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ.,
  • υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/ δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

Οι νέες μέθοδοι φαντάζουν απλές και αυτονόητες, ωστόσο επειδή ουσιαστικά σχηματίζουν το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων ανατρέχουν ακόμα και δέκα χρόνια πίσω. Ειδικότερα:

Τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου

Η τεχνική προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου φυσικού προσώπου. Κατά την μέθοδο αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».
Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/ Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων», θεωρείται μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.

Τεχνική της καθαρής θέσης του φορολογουμένου

Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του φορολογούμενου φυσικού προσώπου και προσδιορίζει φορολογητέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, τις διάφορες απαιτήσεις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά

Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ