Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, ο οποίος προτείνει μέσα στις εικονογραφημένες σελίδες 29 απλές και λειτουργικές λύσεις στη μετακίνηση με τα πόδια.Πρόκειται για προτάσεις απλές, λειτουργικές, οικονομικές και κατασκευαστικά εφικτές. Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντινίδης προτείνει λύσεις, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και καινοτόμες ιδέες, όπως η αρίθμηση των φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

«Οι χαμηλού κόστους προτάσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Πόλεις, όπως η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη ή το Παρίσι επανασχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια αφαιρώντας λωρίδες αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης» επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οι λύσεις που προτείνει:

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ασφάλεια στις εισόδους των σχολείων

Προτείνονται τρεις απλές παρεμβάσεις: μικρή οπισθοχώρηση της εισόδου του σχολείου, τοπική διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και ανυψωμένη διάβαση πεζών με χρωματική διαφοροποίηση.

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τοπικές διαπλατύνσεις στις διασταυρώσεις

Μείωση του πλάτους των τοπικών οδών κατά 1 μέτρο και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, δεν εμποδίζει την κίνηση των οχημάτων, ενώ βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας των πεζών.

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ανυψωμένες διαβάσεις πεζών

Προτείνονται ανυψωμένες διαβάσεις πεζών ώστε ο πεζός να κινείται στο επίπεδο του πεζοδρομίου, ενώ τα οχήματα να υποχρεώνονται να μειώσουν ταχύτητα και να αποδώσουν προτεραιότητα. Παράλληλα, σήμανση στο οδόστρωμα ώστε να γνωρίζουν οι πεζοί τη φορά της κίνησης των οχημάτων.

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Χρονόμετρο σηματοδοτών - Η θέση του σηματοδότη

Η τοποθέτηση του σηματοδότη στην αρχή της διάβασης υποχρεώνει τους οδηγούς να σταματήσουν πριν απ' αυτήν, αφήνοντάς την ελεύθερη. Με την αρίθμηση των σηματοδοτών εξοικονομούνται άσκοπα οχηματοχιλιόμετρα. Με τη χρήση χρονομέτρου ελαχιστοποιείται ο χαμένος χρόνος και γίνονται ασφαλέστερες οι μετακινήσεις.

Πώς η Αθήνα θα γίνει Νέα Υόρκη -Εξυπνες λύσεις για πεζούς και οδηγούς [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Πληροφόρηση - χάρτες

Η ύπαρξη πληροφοριακών χαρτών και σήμανσης πεζών στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, αλλά και η άρτια παροχή πληροφοριών στις στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κάνει την πόλη φιλική ακόμα και σε επισκέπτες που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι βίωσαν το ύφος και το χρώμα της μέσα σε λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συγκοινωνιολόγοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ