Στη Βοσνία, χωρίς λάδωμα και μέσον, οι νέοι μένουν άνεργοι [εικόνες] - iefimerida.gr

Στη Βοσνία, χωρίς λάδωμα και μέσον, οι νέοι μένουν άνεργοι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί τρεις εβδομάδες η Βοσνία συγκλονίστηκε από γιγαντιαίες διαδηλώσεις εναντίον της φτώχειας και της διαφθοράς. Κυρίως διαδήλωσαν νέοι, που αντιμετωπίζουν ποσοστό ανεργίας περίπου 60%.

Οι διαδηλώσεις δείχνουν να φτάνουν στο τέλος τους και μόνο 200 νεαροί βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή να μπλοκάρουν το κέντρο του Σεράγιεβο και έραψαν με σιλοτέιπ το στόμα, για να δείξουν ότι η κυβέρνηση δεν τους ακούει.
Ενας νεαρός, υδραυλικός στο επάγγελμα, λέει στην τοπική τηλεόραση ότι ψάχνει δουλειά εδώ και 4 χρόνια. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Βοσνίας είναι δραματική. Λίγες θέσεις εργασίας, φτώχεια παντού σε αυτή τη χώρα των 3,8 εκατ. κατοίκων.

Φεύγουν στο εξωτερικό

Ο Ελβις Χατζάνοβιτς τελειώνει ένα μάστερ τηλεπικοινωνιών, αλλά δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορέσει να εργαστεί παρά το πτυχίο του: για να δουλέψει στην δημόσια BH Mobile θα πρέπει να περάσει εξετάσεις που είναι συνήθως «στημένες». «Διορίζουν μόνο τα άτομα των οικογενειών τους» δηλώνει στην εφημερίδα Le Monde.
H Σέιλα Κουλένοβιτς, σε μάρτερ εγκληματολογίας, το επιβεβαιώνει: «Στον τομέα μου αρκεί να πληρώσεις το σωστό άτομο για να σε πάρουν για δουλειά». Η νεαρή κοπέλα δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει και σχεδιάσει να μετακομίσει τη Σλοβενία ή στην Αυστρία για να κερδίσει τη ζωή της.

15.000 ευρώ λάδωμα για να διοριστείς σε νοσοκομείο
Χωρίς μέσον και χωρίς λάδωμα είναι δύσκολο να πάρει ένας νέος μια θέση στο δημόσιο, όπου συγκεντρώνεται το 40% των θέσεων εργασίας. Ορισμένοι αναφέρουν ότι απαιτούνται τρελά ποσά για να διοριστείς. «Ζητούν ως 15.000 ευρώ για να διοριστείς σε δημόσιο νοσοκομείο» αναφέρει η Λυδία, φοιτήτρια ιατρικής. «Αλλά το να πληρώσεις δεν αρκεί ορισμένες φορές, πρέπει να έχεις κάρτα στο άλφα ή βήτα κόμμα» προσθέτει.
Η ίδια και η φίλη της Σέλμα μαθαίνουν γερμανικά ώστε να μπορέσουν μια μέρα να εργαστούν σε μια γερμανόφωνη χώρα. «Με στενοχωρεί να πρέπει να φύγω» λέει η νεαρή φοιτήτρια.

Μένουν στους γονείς
Ο Αγάν Ουζούνοβιτς είναι δημοσιογράφος και δουλεύει τετράωρο σε μια τοπική ομοσπονδιακή τηλεόραση. «Δουλεύαμε 8 μήνες χωρίς να πληρωθούμε και απειλήσαμε ότι θα φύγουμε όλοι για να μας κρατήσουν» δηλώνει. Ο νεαρός Βόσνιος μένει στους γονείς του και νιώθει τυχερός γιατί έχει συμβόλαιο που ανανεώνεται κάθε μήνα. «Οι περισσότεροι νέοι θέλουν να δουλέψουν στο δημόσιο γιατί έχει σίγουρο μισθό και ασφάλιση» προσθέτει. Γιατί στον ιδιωτικό τομέα, που πνίγεται από τους βαρείς φόρους και τη γραφειοκρατία, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς.

Στη Βοσνία, χωρίς λάδωμα και μέσον, οι νέοι μένουν άνεργοι [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Στη Βοσνία, χωρίς λάδωμα και μέσον, οι νέοι μένουν άνεργοι [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Στη Βοσνία, χωρίς λάδωμα και μέσον, οι νέοι μένουν άνεργοι [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανεργία νέοι Βοσνία λάδωμα μέσον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ