Θα γλιτώναμε το χαράτσι της ΔΕΗ, αν έπιαναν λαθρέμπορους καυσίμων και τσιγάρων - iefimerida.gr

Θα γλιτώναμε το χαράτσι της ΔΕΗ, αν έπιαναν λαθρέμπορους καυσίμων και τσιγάρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι φορολογούμενοι έχουν γονατίσει στην Ελλάδα, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, η Ελλαδα έχει μετατραπεί σε χώρα διαμετακόμισης λαθραίων τσιγάρων. Χαρακτηριστικό είναι πως αν οι αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους επιτήδειους και σταματούσαν το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, τότε οι πολίτες θα γλίτωναν το χαράτσι της ΔΕΗ.Ενδεικτικό είναι, όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ πως τα κρατικά ταμεία «ματώνουν» ετησίως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, αφού η συνολική ζημιά φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ, ποσό -δηλαδή- που ισούται με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων, από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις.

Το λαθρεμπόριο των υγρών καυσίμων

Μετά τη σύλληψη του προέδρου της ΕΤΕΚΑ Γιώργου Σπανού και των φερόμενων συνεργατών του, για την υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα καύσιμα, δείχνουν τις μεγάλες απώλειες για τα ταμεία του κράτους, αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία θα μπορούσαν να γλιτώσουν κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.

Ενδεικτικό είναι όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, πως μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ. Ευρώ.

Σημειώνεται, ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου, η ζημιά είναι διπλή. Κι αυτό γιατί, πέραν των τεραστίων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και από τη μη φορολόγηση του «μαύρου χρήματος» των λαθρεμπόρων.

Η «βιομηχανία» των παράνομων τσιγάρων

Σε μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και μάλιστα ανθεί στην Ελλάδα, αφού ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας, διακινείται παράνομα, με το ποσοστό παράνομου εμπορίου τσιγάρων να φτάνει το 2013 στο 19,5%, όταν το 2008 ήταν μόλις 3%, με τις προβλέψεις για φέτος να κάνουν λόγο για "εκτόξευση" στο 23%.

Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε ετήσια απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο που ισούται με 700 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα το κέρδος για λαθρεμπόρους και μεσάζοντες ανά πακέτο λαθραίων τσιγάρων φτάνει και ξεπερνά το 1 ευρώ, ανά πακέτο.

φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ