Οι πέντε λόγοι για τους οποίους ο συνιδρυτής του WhatsApp, Γιαν Κουμ, ζει το «Αμερικάνικο Όνειρο» - iefimerida.gr

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους ο συνιδρυτής του WhatsApp, Γιαν Κουμ, ζει το «Αμερικάνικο Όνειρο»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορία του διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σεναρίου χολιγουντιανής ταινίας: μία ιστορία που περιγράφει την πορεία ενός ανθρώπου από το απόλυτο μηδέν στην κορυφή. Η ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου!

Ο λόγος για τον συνιδρυτή του WhatsApp, Γιαν Κουμ, που βρέθηκε από ένα χωριό της Σοβιετικής Ουκρανίας, χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό, στην Καλιφόρνια και από τα κουπόνια για φαγητό της Πρόνοιας στις Πόρσε και στα δισεκατομμύρια.

Και αυτό μετά την εξαγορά της εφαρμογής που έφτιαξαν ο Κουμ με τον Μπράιαν Ακτον από το Facebook έναντι 19 δισεκατομμυρίων.

Ιδού οι πέντε λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με το Esquire, ο Γιαν Κουμ συνιστά τη ζωντανή απόδειξη ότι το «Αμερικανικό Όνειρο» υπάρχει και είναι εφικτό:

-Έφτασε στις ΗΠΑ, αναζητώντας πραγματικά μία καλύτερη ζωή.
Γιος μεταναστών από την Ουκρανία, που άφησαν τη χώρα καθώς οι ολιγάρχες πλιατσικολογούσαν πάνω στο διαμελισμένο σώμα της Σοβιετικής Ενωσης, ο Κουμ έφτασε στις ΗΠΑ λίγο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, σε ηλικία 16 ετών. Εκεί η οικογένειά του έζησε για αρκετά χρόνια αποκλειστικά με κουπόνια για φαγητό της Πρόνοιας. Στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ζούσε σε ένα χωριό σε σπίτι χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό. Ο Γιαν με δυσκολία τελείωσε το γυμνάσιο και λίγα χρόνια αργότερα παράτησε το πανεπιστήμιο, όπου σπούδαζε προγραμματισμό και ηλεκτρονική. Η πρώτη του δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του ήταν στη Yahoo! το 1998.

-Δεν ήταν ικανοποιημένος
Ο Κουμ παρέμεινε στην εταιρεία μέχρι το 2007. Έχοντας βαρεθεί όμως να φτιάχνει ηλεκτρονικές διαφημίσεις εγκατέλειψε τη θέση του. Για δύο χρόνια, μέχρι να φτιάξουν την εφαρμογή WhatsApp μαζί με τον Ακτον το 2009, τα ίχνη του αγνοούνται.

-Ξεπέρασε την απόρριψη
Μετά τη διετή απουσία του έκανε αίτηση για δουλειά στο Facebook, η οποία και απορρίφθηκε. Οι οικονομίες του εξαντλούνταν και ο ίδιος δυσκολευόταν να βρει εργασία. Επανήλθε τον Ιανουάριο του 2009, όπου συνέλαβε την ιδέα του WhatsApp. γνώρισε και έγινε φίλος με τον μετέπειτα ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος κατά την αναγγελία της εξαγοράς του WhatsApp από το Facebook που τα ξένα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως την εξαγορά της χιλιετίας. Το ποσό που δόθηκε για την εν λόγω εξαγορά είναι πραγματικά θηριώδες και ξεπερνάει κατά πολύ τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε δώσει η Microsoft για την εξαγορά του Skype το 2011.

-Δεν ξέχασε ποτέ από πού προήλθε
Όταν ήρθε η ώρα να πουλήσει το WhatsApp, πήρε την απόφαση τα συμβόλαια να υπογραφούν στο ίδιο το κτίριο όπου στεκόταν άλλοτε στην ουρά για κουπόνια φαγητού!

-Πρόσφερε πίσω ό,τι πήρε
Στα πρώτα βήματα της, η WhatsApp χρηματοδοτήθηκε από φίλους των Κουμ και Άκτον, οι οποίοι όχι μονάχα συνέβαλαν στη δημιουργία και εξέλιξη της εφαρμογής, αλλά επιπλέον αγόρασαν κι ένα μέρος των μετοχών της εταιρείας. Γι' αυτό το λόγο, βάσει συμβολαίου ο Κουμ αποφάσισε να επιστρέψει στους φίλους και πρώτους εργαζόμενους της εταιρείας το 1% της συμφωνίας ύψους 16 δισ. ευρώ, το οποίο ισούται με 160 εκ. δολάρια. Κατ' αυτό τον τρόπο, κατάφερε να εξασφαλίσει και το δικό τους μέλλον, όπως άλλοτε εκείνοι είχαν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Facebook συμφωνία esquire whatsapp Γιαν Κουμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ