Οι τρελές σπατάλες του Γιανουκόβιτς -1.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα ψαριού, 30 εκατ. για πολυελαίους και άλλα - iefimerida.gr

Οι τρελές σπατάλες του Γιανουκόβιτς -1.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα ψαριού, 30 εκατ. για πολυελαίους και άλλα

Οι τρελές σπατάλες του Γιανουκόβιτς -1.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα ψαριού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν οι πόρτες της αχανούς προεδρικής κατοικίας στην Ουκρανία άνοιξαν, οι πολίτες της χώρας -που για τρεις μήνες φωνάζουν κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς- κατάφεραν για πρώτη φορά να πάρουν εικόνα από την άκρως μυστική, έως τώρα, ιδιωτική ζωή του, μέχρι την Παρασκευή, ηγέτη της χώρας. Και αυτά που ήρθαν στο φως σκιαγραφούν ένα lifestyleα ακραίας σπατάλης και υπερβολής.

Φωτιστικά που αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και μεταφορές τεράστιων ποσών από ύποπτες πηγές και λίστες αντικυβερνητικών δημοσιογράφων, ήταν μερικά από αυτά που διαπίστωσαν διαδηλωτές και εκπρόσωποι του Τύπου, από την πρώτη αυτοψία τους στην προεδρική κατοικία.

Την ώρα που το κοινοβούλιο ψήφιζε την παράδοση της πολυτελούς ιδιωτικής περιουσίας του στο κράτος - ανάμεσά τους ένα γήπεδο του γκολφ, ένας ζωολογικός κήπος και μία μεγάλη συλλογή αυτοκινήτων που βρίσκονταν στην προεδρική κατοικία-, οι δημοσιογράφοι έβρισκαν μισοκατεστραμμένα έγγραφα στο μέγαρο.

Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν περάσει τα τελευταία δύο 24ωρα από το αχανές κτήμα, που βρίσκεται περίπου 15 χλμ. από το Κίεβο, καταλαμβάνοντας 345 στρέμματα, με τις φανταχτερές επαύλεις γεμάτες χρυσό και μάρμαρο, ενώ θαυμάζουν τις αντιλόπες στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο. Οι ακτιβιστές βέβαια φρουρούν το κτίριο, φοβούμενοι το πλιάτσικο, αλλά οι δημοσιογράφοι ανενόχλητοι ψάχνουν ανάμεσα σε έγγραφα, αναζητώντας αποδείξεις για παράλογες σπατάλες και διαφθορά του Γιανουκόβιτς. Τα ευρήματά τους είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Στα μισοκαμμένα έγγραφα που βρήκαν πεταμένα στη δεξαμενή του κτήματος, απόδειξη πως εκείνοι που έφυγαν από την προεδρική κατοικία, δεν είχαν το χρόνο να τα εξαφανίσουν εντελώς, περιγράφεται ξεκάθαρα το πώς ο Γιανουκόβιτς ξόδευε αλόγιστα.

Οπως δήλωσε ο δημοσιογράφος της Kommersant Ukraine, Σεργκέι Σιντορένκο στο AFP, βρήκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τα έξοδα για ένα από τα πολλά κτίρια του κτήματος φτάνει τα 70 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, προκύπτει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος είχε πολυτελείς συνήθειες, αφού είχε χαλάσει 30 εκατ. ευρώ για χρυσούς πολυελαίους και περίπου 1.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα ενός ψαριού.

Εγγραφα που δημοσίευσε η Ukrainskaya Pravda δείχνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την επίπλωση ενός από των σπιτιών και 10.000 ευρώ για τις πλακέτες με τα ονόματα των ζώων στον κήπο.

Αν αυτά δείχνουν μόνο παράλογες επιλογές και όχι απαραίτητη διαφθορά, οι δημοσιογράφοι δεν άργησαν να θέσουν το ερώτημα για το πώς κατάφερνε να ζήσει έτσι ο Γιανουκόβιτς, που έπαιρνε ως αμοιβή 100.000 ευρώ ετησίως.

Η απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να προκύψει από τα έγγραφα που δείχνουν μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς του από άγνωστες πηγές. Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι λίστες που εντοπίστηκαν, με ονόματα αντικυβερνητικών δημοσιογράφων. Σε μία από αυτές γίνεται καταγραφή των αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί η Τετιάνα Τσερνόβιλ, γνωστή ρεπόρτερ για την ακτιβιστική της δράση, η οποία είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού το Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ