Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ πριν το crash test με τη Τρόικα - iefimerida.gr

Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ πριν το crash test με τη Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στις 6 το απόγευμα, που συγκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς, θα επιχειρήσει η ελληνική πλευρά να καλύψει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη Τρόικα- κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- λίγες ώρες πριν από τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις με τους επικεφαλής. Η σύσκεψη θα είναι διευρυμένη, καθώς πέρα από τον Γιάννη Στουρνάρα θα συμμετέχει και ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να κληθούν και οι Αδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Τσαυτάρης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους πεδίο συνεννόησης στις αλλαγές που αφορούν στη διάθεση του φρέσκου γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των βιβλίων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού δεν έχουν καταλήξει ούτε σε κατ' αρχήν συμφωνία, παρά το ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει εδώ και εβδομάδες να βρουν κοινές θέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ισχυρός αντίλογος στις αναμενόμενες πιέσεις της Τρόικα. Πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, καθώς η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι μπορούν οι μονάδες παραγωγής να αναγράφουν στις ετικέτες την ένδειξη «μιας» ή «δύο» ημερών, έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση εν όψει της αύξησης του αριθμού των ημερών διάθεσης φρέσκου γάλακτος, δεν γίνεται αποδεκτή.

Πιο εύκολη φαντάζει η συμφωνία για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς ακόμα και στο υπουργείο Ανάπτυξης δείχνουν να «ακούνε» το επιχείρημα των φαρμακοποιών ότι από αυτά σκευάσματα καλύπτουν τη ρευστότητα τους, με δεδομένο ότι είναι τα μοναδικά που πληρώνονται τοις μετρητοίς, αφού τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με πολύμηνη καθυστέρηση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι η διάθεση μικρού αριθμού τέτοιων σκευασμάτων και εκτός φαρμακείων ή/και η πώληση τους από τα φαρμακεία με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους, έτσι ώστε να συμπιεστούν οι τιμές τους. «Κόμπλα» φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των βιβλίων, καθώς εσχάτως φέρεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τηρώντας αρνητική στάση στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των τιμών.

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ