Τεράστια τα χρέη του δημοσίου σε ταμεία και νοσοκομεία - iefimerida.gr

Τεράστια τα χρέη του δημοσίου σε ταμεία και νοσοκομεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξανασυννέφιασε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς μετά τα πρώτα συγκρατημένα- αν και μάλλον πρόωρα- χαμόγελα από τα στοιχεία των εσόδων για τον Ιούλιο, όπου τουλάχιστον δεν διευρύνθηκε περαιτέρω η "τρύπα" των 3,2 δισ ευρώ, ήρθαν τα στοιχεία των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων για να δικαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι το Κράτος έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών.

Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο οι οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή είναι απλήρωτες πάνω από τρεις μήνες, "φούσκωσαν" κατά 1,3 δισ ευρώ, φτάνοντας στα 6,6 δισ ευρώ από 5,3 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων οι οφειλές έχουν φτάσει στα 2,7 δισ ευρώ από 2,1 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ και τα νοσοκομεία- η άλλη "πληγή" της Γενικής Κυβέρνησης- έχουν φτάσει να χρωστάνε 1,8 δισ ευρώ. Όσον αφορά στο επίσημο Κράτος, δηλαδή τα Υπουργεία, οι οφειλές προσεγγίζουν πλέον το 1 δισ ευρώ αλλά το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο είναι ότι τα 423 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές από την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι και στη πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης η Τρόικα είχε επισημάνει ότι η μέθοδος της υποεκτέλεσης του Προϋπολογισμού, δηλαδή της συγκράτησης ή αναστολής πληρωμών, μπορεί να λειτούργησε σε πρώτη φάση, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά είναι προφανές ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο για τη μείωση του Ελλείμματος. Συν τοις άλλοις, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, η καθυστερήσεις στις πληρωμές του Δημοσίου επιτείνει το ούτως ή άλλως οξύ πρόβλημα ρευστότητας, ενισχύοντας τα φαινόμενα ασφυξίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ