Aυτά είναι τα 10 πρόσωπα-κλειδιά της ουκρανικής επανάστασης [εικόνες]

Είναι πολιτικοί, ακτιβιστές, ολιγάρχες και εθνικιστές. Είναι τα 10 πρόσωπα ενός κινήματος που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, με στόχο να ρίξει τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Πρόκειται για τα πρόσωπα-κλειδιά που έδρασαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ απουσίαζε η χαρισματική Γιούλια Τιμοσένκο που βρίσκεται στη φυλακή.

Vitali Klitschko, ο μποξέρ


Είναι πολύ δημοφιλής, 42 ετών, ο πιο αναγνωρίσιμος ήρωας του κινήματος. Στο κύμα των διαδηλωτών πάντα ξεχώριζε η ογκώδης σιλουέτα του (2,2 μέτρα ύψος) από μακριά. Γεννημένος στο Κιρζικιστάν, γιoς στρατιωτικού που υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό, έφτασε στην Ουκρανία σε ηλικία 14 ετών και έγινε μποξέρ, παγκόσμιος πρωταθλητής στα κιλά του. Ηταν δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος Κιέβου, αλλά δεν εξελέγη. Στήριξε ενεργά την Τιμοσένκο και έκανε καμπάνια εναντίον της διαφθοράς. Από τις βουλευτικές του 2012 βρίσκεται επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Udar (το Χτύπημα), το οποίο έχει 40 βουλευτές στους 450 και θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος Ουκρανίας.

Arseni Iatseniouk, ο τραπεζίτης


Σε ηλικία 39 ετών, αυτός ο φιλοευρωπαίος ήταν ήδη αντιπρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα Ουκρανίας, υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εξωτερικών ενώ έκανε καριέρα στην Πορτοκαλί Επανάσταση της Τιμοσένκο. Είναι επικεφαλής του κόμματος Batkivchtchina της Τιμοσένκο τώρα στη Βουλή, το οποίο διαθέτει περίπου 100 έδρες. Αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός του Γιανουκόβιτς, έχει ρόλο κλειδί στις εξελίξεις.


Oleg Tiagnybok, ο εθνικιστής


Είναι επικεφαλής του υπερ-εθνικιστικού κόμματος Svoboda (Ελευθερία). Είναι χειρούργος, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Κιέβου, υποψήφιος Πρόεδρος Ουκρανίας το 2010, αλλά πήρε μόνο 1%. Εχει κατηγορηθεί για αντισημητισμό και άρχισε να λειαίνει κάπως τις δηλώσεις του. Διαθέτει 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Petro Porochenko, ο ολιγάρχης


Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης που προέκυψε από την Πορτοκαλί Επανάσταση (2009-2010), και υπουργός Οικονομίας στην τωρινή κυβέρνηση Αζάροφ. Ολιγάρχης, λόγω βιομηχανίας σοκολάτας (τον αποκαλούν «βασιλιά της σοκολάτας») διαθέτει ναυπηγείο και τηλεόραση, το Κανάλι 5 το οποίο υπήρξε η φωνή των διαδηλώσεων του τελευταίου διμήνου. Είναι βουλευτής ο ίδιος και προορίζεται για πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση.

Youri Lutsenko, ο πρώην υπουργός


Είναι κι αυτός ένα από τα πρόσωπα της Πορτοκαλί Επανάστασης και από τους ιδρυτές του κινήματος Euromaidan που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις. Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τιμοσένκο βρέθηκε για 2 χρόνια στη φυλακή όταν πρόεδρος έγινε ο Γιανουκόβιτς. Πήρε χάρη το 2013, αλλά χωρίς δικαίωμα να κατέβει στην πολιτική. Ο 49χρονος πολιτικός εδάρη αγρίως σε διαδήλωση, πρόσφατα.

Dmytro Boulatov, ο επιζών


Είναι ένας από τους αρχηγούς του «Automaidan», του κινήματος που με τα αυτοκίνητά τους τροφοδοτούσαν και στήριζαν τους διαδηλωτές. Τον απήγαγαν στις 22 Ιανουαρίου και επανεμφανίστηκε οκτώ ημέρες αργότερα σε άθλια κατάσταση, αφού τον βασάνισαν και τον εγκατέλειψαν σε ένα δάσος.

Lesya Orobets, η βουλευτής με το αλεξίσφαιρο


Η φωτογραφία της με το αλεξίσφαιρο γιλέκο μέσα στη Βουλή, στις 28 Ιανουαρίου, την έκανε διάσημη εντός και εκτός Ουκρανίας. Είναι 31 ετών και η νεότερη βουλευτής του κόμματος Rada με το οποίο εκλέγεται εδώ και 6 χρόνια. Ανήκει στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Τιμοσένκο και έργο της στις διαδηλώσεις ήταν να καταγράφει όσους εξαφανίστηκαν.

Dmytro Iaroch, ο υπερεθνικιστής


Είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος Praviy Sektor, μιας ομοσπονδίας κινημάτων της ακροδεξιάς που κινείται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων και επιθέσεων. Φοράνε κουκούλα και κρατούν τις μολότοφ στο χέρι. Μισεί τους Ρώσους αλλά δεν αγαπάει και την ΕΕ. Διεκδικεί την παραίτηση του Γιανουκόβιτς και κινείται στους χώρους της άκρας δεξιάς. Οπαδός της θεωρίας «βία στη βία» δηλώνει έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του.

Tetiana Tchornovil, η δημοσιογράφος


Γράφει στην ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda, και έγινε γνωστή γιατί κατακεραυνώνει τον Γιανουκόβιτς και άλλα μέλη της κυβέρνησης και έχει αποδείξεις για διαπλοκή. Στις 25 Ιανουαρίου άγνωστοι την έδειραν άγρια σε μια διαδήλωση, όταν πήρε το λόγο να μιλήσει.

Iouri Verbitsky, ο μάρτυρας


Ο θάνατός του σε άγνωστες συνθήκες έκαναν αυτόν τον 50χρονο μηχανικό έναν ήρωα της Ουκρανίας. Στις 22 ιανουαρίου το πτώμα του βρέθηκε σε ένα δάσος κοντά στο Κίεβο. Είχε πληγωθεί στο μάτι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και προφανώς τον απήγαγαν στο νοσοκομείο και τον σκότωσαν. Στην κηδεία του συνέρρευσαν χιλιάδες άτομα. Πηγή Liberation

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ εξέγερση πρόσωπα κλειδιά δέκα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ