Πού κατευθύνονται τα δάνεια την Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα -Ο σχεδιασμός για το 2014 - iefimerida.gr

Πού κατευθύνονται τα δάνεια την Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα -Ο σχεδιασμός για το 2014

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα το 2014. Όσον αφορά τα 1,4 δισ ευρώ από τις συμβάσεις δανείων του 2013 -εκ των οποίων 1,1 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί- κατευθύνθηκαν σε τρεις βασικούς τομείς: των μεταφορών και συγκεκριμένα τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων, στα ενεργειακά - με έμφαση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και τον ΤΑΡ και τέλος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Τα συνολικά δάνεια 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι ο μέσος όρος. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι δεν θα τον ξεπεράσουμε το 2014. Άλλωστε αυτό συνέβη το 2013, στη διάρκεια του οποίου οι υπογεγραμμένες συμβάσεις δανείων έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ. Η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 16,65 δισ. ή πάνω από το 9% του ελληνικού ΑΕΠ. Στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών, Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κρατών, που έχουν λάβει τα περισσότερα κεφάλαια, σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ», σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής χορηγήσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, Κονσταντίν Συναδινός (Constantin Synadino).

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, αν χρειαστεί η Τράπεζα θα συνάψει το 2014 νέα σύμβαση για έργα μετρό στην Ελλάδα, αν και δεν θέλησε να διευκρινίσει αν αυτό αφορά το μετρό της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το πού κατευθύνθηκαν τα 1,4 δισ. του 2013 ο κ. Συναδινός έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές «πίστες».

\Η πρώτη είναι αυτή των μεταφορών και συγκεκριμένα των παραχωρήσεων των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, για τις οποίες το συνολικό εγκεκριμένο δάνειο ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ. «Από αυτά», είπε, «υπεγράφησαν 350 εκατ. και εκταμιεύτηκαν ήδη πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Στους επόμενους δύο-τρεις μήνες αναμένεται να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα 90-100 εκατ.».

Η δεύτερη «πίστα» είναι αυτή των ενεργειακών, που αφορά τις συμβάσεις με ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ. «Κλείσαμε όλα τα παλιά (δάνεια) και τώρα κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά την περίπτωση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, όπου περιμένουμε να υπογράψουμε ένα πρώτο συμβόλαιο για φέτος, στους επόμενους τρεις- τέσσερις μήνες», ανέφερε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής χορηγήσεων της ΕΤΕπ

Στενά παρακολουθεί η ΕΤΕπ και τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP). «Η ομάδα μας είναι έτοιμη να κάνει τη μελέτη due dilligence, όταν υπάρξουν εξελίξεις, ώστε να δούμε αν το έργο είναι bankable (σ.σ. επιλέξιμο για δανειοδότηση) και δομημένο όπως πρέπει. Αν η μελέτη due dilligence βγει θετική και αν το διοικητικό συμβούλιο το εγκρίνει, τότε θα μπορούσαμε να συνάψουμε ένα δάνειο για όλη τη διαδρομή του έργου», εκτίμησε ο κ. Συναδινός.

Η τρίτη «πίστα» για τις χρηματοδοτήσεις του 2013 ήταν αυτή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οπoίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και μια σημαντική αντίφαση, όπως επεσήμανε το στέλεχος της ΕΤΕπ: «Από τη μία πλευρά, η τρόικα πιέζει για deleverage (σ.σ. απομόχλευση) του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι, πλέον, με την οικονομική κρίση, είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί ποιες από τις ΜμΕ είναι "bankable", δηλαδή ποιες βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία και ποιες δεν μπορούν πράγματι να επιβιώσουν».

Ειδικά για τη στήριξη των ελληνικών ΜμΕ, το 2013 δόθηκαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, μέσω δύο «εργαλείων», που για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα που βρισκόταν σε κατάσταση market failure: του προγράμματος εμπορίου και του χρηματοοικονομικού εργαλείου (financial instrument) για την παροχή χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο προγράμματος παροχής δανείων με παροχή εγγυήσεων του δημοσίου για τις ΜμΕ (500 εκατ. μέσω του προγράμματος εμπορίου τα οποία μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. μέσω μόχλευσης και 150 εκατ. μέσω του ταμείου εγγυήσεων για τις ΜμΕ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ