Ο Μακιαβέλι θα χρησιμοποιούσε, αν ζούσε σήμερα, τα social media; Τι απαντά ένας μάνατζερ επιχειρήσεων

Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για τον διάσημο συγγραφέα του «Ηγεμόνα», Νικολό Μακιαβέλι: κάποιοι τον θεωρούν σατανικό και κάποιοι άλλοι ιδιοφυΐα.

Αυτό, ωστόσο, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε μακριά από τη μεγαλοπρέπεια και τις επισημότητες των βασιλικών αυλών, διασφαλίζοντας το πενιχρό του εισόδημα από τα βιβλία που συνέγραφε.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν υπήρξε μήτε ισχυρός μήτε πλούσιος. Διέθετε όμως εξαιρετική διορατικότητα σε ό,τι αφορούσε τους τρόπους λειτουργίας των πλούσιων και ισχυρών.

Κάθε απόγευμα έβγαζε τα ρούχα «εργασίας» του και φορούσε τις βασιλικές ρομπ ντε σαμπρ του που τον έκαναν να αισθάνεται ευγενής, πλούσιος και διάσημος. Εν συνεχεία, περνούσε τις επόμενες τέσσερις ώρες γράφοντας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι ηγεμόνες, καθώς και για το πώς χτίζονται ή καταρρέουν τα βασίλεια και οι αυτοκρατορίες.

στη θέση των ηγεμόνων βάλει κανείς τους σύγχρονους μάνατζερ και σε εκείνη των βασιλείων τις εταιρείες, δεν θα αργήσει να αντιληφθεί την αξία και τη μεγάλη σχέση των διοράσεών του με το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.Οι ιδέες του μάλιστα έχουν μεγάλη πρακτική αξία χρήσης για τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, όπως διαμορφώνεται σήμερα: εάν

Είμαι βέβαιος πως, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν εξαιρετικά ικανός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα διέθετε αναμφίβολα λογαριασμό στο Twitter όσο και στο Facebook και το Instagram... Θα «τουίταρε» καθημερινά τις σκέψεις του για τα τεκταινόμενα σε όλο τον κόσμο και τα απογεύματα θα διασκέδαζε «μπλογκάροντας».

Το Instagram και το Facebook θα τα χρησιμοποιούσε για να «ποστάρει» τις φωτογραφίες του με τους επιφανείς που θα συναναστρεφόταν στις κοσμικές εκδηλώσεις. Επίσης, σίγουρα θα διέθετε λογαριασμό στο LinkedIn, διατηρώντας έτσι επαφή με τους συναδέλφους και συνεργάτες του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μακιαβέλι, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν σύμβουλος στρατηγικής επιχειρήσεων... Οι θεωρίες του περί βασιλείων και πριγκιπάτων θα μπορούσαν άνετα να εφαρμοστούν στα κάθε είδους προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά στον επιχειρηματικό στίβο... Αποφάσεις, αβεβαιότητες, ρίσκα.

Για να γίνει κανείς αποτελεσματικός και εμπνευσμένος μάνατζερ πρέπει να διαθέτει μία ευρεία γκάμα χαρισμάτων, όπως ταλέντο, σωφροσύνη, εκλεπτυσμένη σκέψη, ευρηματικότητα, εγρήγορση, δαιμόνιο ακόμη και πνεύμα καιροσκοπίας.

Ο Μακιαβέλι ήταν μετρ αυτής της τέχνης και θα «βουτούσε» δίχως δεύτερη σκέψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως έτσι, κάνοντας χρήση των social media, θα κατάφερνε να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ιστορία απ' όσο το κατάφερε στην αληθινή του ζωή.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ των Financial Times από τον Niladri Gupta, ειδικευόμενο στον τομέα της στρατηγικής επιχειρήσεων]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ