«Τα ετερώνυμα έλκονται»: Γραφείο γνωριμιών στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργεί ζευγάρια, με βάση τα αντίθετα «γονίδια» - iefimerida.gr

«Τα ετερώνυμα έλκονται»: Γραφείο γνωριμιών στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργεί ζευγάρια, με βάση τα αντίθετα «γονίδια»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστημονική βάση φαίνεται να έχει η γνωστή λαϊκή ρήση «τα ετερώνυμα έλκονται», καθώς σύμφωνα με επιστημονικές εργασίες στο χώρο της βιολογίας, όσο πιο αταίριαστα είναι τα αντιγόνα διαφορετικών ανθρώπων (ουσίες ή μόρια που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων), τόσο περισσότερο μπορεί να ταιριάζουν οι άνθρωποι αυτοί μεταξύ τους.Τις συγκεκριμένες εργασίες είχε στο νου της η φοιτήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δήμητρα Συνεφιαρίδου, όταν μαζί με τις συμφοιτήτριές της Αμαλία Ρήγα και Αλεξία Τουφεξή, αναζητούσαν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εύγε Επιχειρείν», που διοργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ με την υποστήριξη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του πανεπιστημίου.

«Με αφετηρία την ιδέα αυτή, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο γνωριμιών, στο οποίο θα τηρείται βάση δεδομένων με βάση τα αντιγόνα κάθε ατόμου. Επιπλέον θα καταγράφονται χαρακτηριστικά που θα σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση, τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου, τα ενδιαφέροντά του και όλα τα παραπάνω θα μας βοηθούν να αναζητήσουμε το κατάλληλο ταίρι για τον καθένα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρήγα.

Η εταιρεία, με την ονομασία Biomatch, μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, ωστόσο το τρίτο βραβείο που κέρδισε η εν λόγω πρόταση στην κατηγορία «καινοτομία και επιχειρηματικότητα» του διαγωνισμού, την τροφοδοτεί με πολύ καλές επιχειρηματικές προοπτικές για το μέλλον, καθώς οι εξωτερικοί αξιολογητές και επιχειρηματίες που έλαβαν τις τελικές αποφάσεις για τα βραβεία, θεώρησαν ότι είναι μια πρωτότυπη ιδέα που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα μας παραχωρούν δείγμα σάλιου ή ιδρώτα, το οποίο θα αποστέλλεται σε εργαστήριο του εξωτερικού, με το οποίο θα συνάψουμε συμφωνία ώστε να μας προσφέρει οικονομικές τιμές. Άλλωστε, η εξέταση αντιγόνου HLA είναι μια απλή εξέταση χαμηλού κόστους, η οποία όμως μπορεί να μας παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση» σχολιάζει.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι τα οικονομικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν και το business plan που εκπονήθηκε, προβλέπουν τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού σχεδίου, μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Biomatch και με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 30.000 ευρώ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ