Βρέθηκε άγνωστη βωβή ταινία του Χίτσκοκ - iefimerida.gr

Βρέθηκε άγνωστη βωβή ταινία του Χίτσκοκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία από τις πρώτες ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ, ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπο της Ταινιοθήκης της χώρας.

Οι τρεις πρώτες μπομπίνες της ταινίας «Η Λευκή Σκιά» ανακαλύφθηκαν σε μια στίβα ταινιών που κατέληξαν στην Ταινιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας, τη δεκαετία του 1990.

Η βωβή ταινία, που χρονολογείται το 1923, σκηνοθετήθηκε από τον Βρετανό Γκράχαμ Κατς, ωστόσο ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δούλεψε σ' αυτήν ως σεναριογράφος, σκηνογράφος, μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη. Άλλωστε τότε ήταν μόλις 24 χρονών.

Το ίδρυμα πιστεύει ότι πρόκειται για τη μοναδική κόπια. Η τύχη των υπόλοιπων τριών μπομπινών παραμένει ένα μυστήριο.

«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για τους ερευνητές, τους κριτικούς και τους θαυμαστές του εξαιρετικού έργου του Χίτσκοκ. Οι πρώτες τρεις μπομπίνες της 'Λευκής Σκιάς', δηλ. περισσότερο από το μισό της ταινίας, αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία μελέτης των αφηγηματικών ιδεών και της οπτικής του, ακριβώς τότε που άρχιζαν να αποκτούν μορφή», εκτιμάει ο Ντέιβιντ Στέριτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Οι συγκεκριμένες μπομπίνες βρέθηκαν μαζί με άλλες βωβές ταινίες που κατέληξαν στην Ταινιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας το 1993, μετά το θάνατο του Τζακ Μάρταγκ, του ανθρώπου που πρόβαλλε τις ταινίες σ' ένα σινεμά στο Χάστινγκς, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εκείνη την εποχή συνήθιζαν να καταστρέφουν τα φιλμ στο τέλος της περιόδου διακίνησής τους, ο Μάρταγκ όμως τα κρατούσε σε μια αποθήκη στον κήπο του.

Στην ίδια συλλογή βρέθηκε και μια ταινία του Αμερικανού Τζον Φορντ, που θεωρούνταν εξαφανισμένη, η «Αντίθετα στο ρεύμα» ("Upstream").

Πηγή: enet.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νέα Χίτσκοκ ζηλανδία Λευκή Σκιά 1923 Αλφρεντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ