«Φρένο» στα λουκέτα της βαριάς βιομηχανίας, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση -Nέο καμπανάκι κινδύνου μετά τη χαλυβουργία - iefimerida.gr

«Φρένο» στα λουκέτα της βαριάς βιομηχανίας, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση -Nέο καμπανάκι κινδύνου μετά τη χαλυβουργία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία συγκαλεί ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στα λουκέτα μεγάλων ονομάτων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας υπό το βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Την Τετάρτη ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (χαλυβουργίες, τσιμέντα, αλουμίνιο κλπ) και την Παρασκευή θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της διυπουργικής υπό τον Αντώνη Σαμαρά, σε αναζήτηση λύσεων για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το πλήρες πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας και από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Η εξελίξεις στο τομέα της χαλυβουργίας είναι δραματικές καθώς μετά την πρόσφατη απόφαση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το 80% των εργαζομένων της και η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος συνεπάγεται την απόλυση και των 108 εργαζομένων που απασχολούνται στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ενώ στην περίπτωση της Χαλυβουργικής θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 100 από τους συνολικά 263 εργαζόμενους. Στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος με το σωματείο των εργαζομένων, ενημέρωσε ότι θα καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

Εν τω μεταξύ άκαρπη απέβη η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μέταλλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης της Χαλυβουργικής και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη. Το υπουργείο πρότεινε επταήμερη αναστολή της διαθεσιμότητας, εν όψει της σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας απέρριψε την πρόταση και δήλωσε ότι η ισχύς των διαθεσιμότητων αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τη Χαλυβουργία Ελλάδος, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου παραμένει κλειστό από τα τέλη του 2011, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της αδυναμίας εξαγωγών εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και δουλεύει μόνο το εργοστάσιο του Βόλου «το οποίο θα εξακολουθήσει να δουλεύει νύχτα», όπως ανέφεραν άνθρωποι της αγοράς αφού τις βραδινές ώρες το κόστος του ρεύματος είναι φθηνότερο έναντι της ημερήσιας χρέωσης.

Οι 108 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Αθήνας βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (αμείβονται δηλαδή με το 50% του μισθού τους από την εταιρεία και το άλλο 10% από τον ΟΑΕΔ), ενώ όταν λήγει το καθεστώς της διαθεσιμότητας επιστρέφουν στη δουλειά τους, χωρίς όμως να απασχολούνται.

Μετά τη χαλυβουργία, SOS εκπέμπει και ο κλάδος του αλουμινίου, με 7.000 εταιρείες και 30.000 εργαζόμενους. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης έχει προτείνει την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, και με τον τρόπο αυτό να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου.

Παράγοντες της αγοράς υπογράμμιζαν στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, ότι το κόστος για την αποτροπή του οριστικού θανάτου της ελληνικής χαλυβουργίας είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ -κονδύλι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί για να συνεχίσει να υπάρχει βιομηχανική παραγωγή στη χώρα.

Οπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κ. Ταφρόγλου εξήγησε, το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες έφθασε να είναι 30% με 40% υψηλότερο για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 60% υψηλότερο για το φυσικό αέριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας τεράστιο συγκριτικό μειονέκτημα στις ελληνικές βιομηχανίες έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και απειλώντας με αφανισμό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επεσήμανε εξάλλου πως «η ανυπαρξία παρεμβάσεων από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενέργειας εμποδίζει και την όποια προσπάθεια εύρεσης διεξόδου στις εξαγωγές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ