Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - Γενικεύονται οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα - iefimerida.gr

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - Γενικεύονται οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εμφύλιο διολισθαίνει η Ουκρανία, καθώς μετά το αιματοκύλισμα στο κέντρο του Κιέβου, οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου ήδη αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια. Οι διαδηλωτές πήραν τα όπλα και όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία έξι αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από σφαίρες των αντιφρονούντων.

Συνολικά οι τραυματίες αστυνομικοί ξεπερνούν τους 100, εκ των οποίων 39 έχουν τραυματιστεί από τα πυρά των διαδηλωτών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία.

Στο Κίεβο, μετά και την εκπνοή του κυβερνητικού τελεσιγράφου προς την αντιπολίτευση για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας και άρχισαν να τους απωθούν εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότους και διαλύοντας τα φλεγόμενα οδοφράγματα που είχαν στήσει.

Tην έπεμβαση της Δύσης ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο. Όπως υποστήριξε, οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και πλέον εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».

Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς την ώρα που «ο αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε απόψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο, να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους, μετέδωσε το CNN.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ