Το πείραμα που δείχνει το μέλλον της δερματολογίας - Μια φωτογραφία αρκεί για να γίνει η σωστή διάγνωση

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία έχει συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Για την ακρίβεια, έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα εργαλεία για κάθε της τομέα, με σκοπό οι γιατροί να διευκολύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο . Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη αλλά και γρηγορότερη θεραπεία κάθε είδους ασθένειας. Το γεγονός όμως ότι πλέον μπορείς να έχεις τη διάγνωση του προβλήματός σου χωρίς να βγεις καν από το σπίτι σου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο λόγος για τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό JAMA, με θέμα την... τηλεδερματολογία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, το μέλλον της δερματολογίας είναι η διάγνωση εξ αποστάσεως, μέσω φωτογραφιών.

Στο πείραμα του περιοδικού συμμετείχαν πενήντα άτομα με δερματολογικά προβλήματα. Οι ασθενείς επισκέφτηκαν ένα γιατρό για μια κλασσική γνωμάτευση, όμως παράλληλα έστειλαν φωτογραφίες του προβλήματός τους και σε άλλους δύο δερματολόγους, με στόχο να συγκρίνουν τις διαγνώσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά θεαματικά. Το 95% από τις συνολικές βιοψίες των γιατρών ήταν ακριβώς τα ίδια. Παράλληλα, εννέα στους δέκα γιατρούς πρότειναν στους ασθενείς τους την ίδια θεραπεία και τις ίδιες συμπληρωματικές εξετάσεις. Το ποσοστά αυτά προφανώς και δείχνουν πως η υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που πλέον μπορούν να τραβηχτούν από σχεδόν κάθε είδους κινητό, είναι ικανές να «μαρτυρήσουν» στο γιατρό το δερματολογικό πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί μια επίσκεψη στο ιατρείο του.

Φυσικά, η υγεία είναι κάτι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να στηρίζεται πάνω σε μια εικόνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πρώτη γνωμάτευση μπορεί να γίνεται... εξ αποστάσεως και σε τεράστιο ποσοστό να είναι σωστή, αποτελεί ένα σημαντικότατο νέο στο τομέα της δερματολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ