Royal Bank of Scotland: Πλεονέκτημα το πλεόνασμα αλλά η Ελλάδα δεν αποφεύγει νέο δάνειο και μνημόνιο - iefimerida.gr

Royal Bank of Scotland: Πλεονέκτημα το πλεόνασμα αλλά η Ελλάδα δεν αποφεύγει νέο δάνειο και μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα η Royal Bank of Scotland σε έκθεσή της, ωστόσο, επισημαίνει ότι η χώρα δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει ένα τρίτο δάνειο που θα επιφέρει και τρίτο Μνημόνιο.Με βάση την έκθεση της μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 υπό την προϋπόθεση ότι οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα διαμορφωθούν κάτω του 6%.

«Εφόσον οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κλειδώσουν κάτω του 6%, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει την έξοδό της στις αγορές», υποστηρίζει η βρετανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα έκθεσή της.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η χώρα δεν θα αποφύγει και ένα βοήθεια, ωστόσο, η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από πολλά χρόνια είναι μια θετική εξέλιξη και πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά.

«Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της Αθήνας, μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύεται αυτόματα από νέα πολιτικά ρίσκα» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα και προσθέτει «Αν η τρόικα συνεχίσει να πιέζει για νέα μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Θα καταρρεύσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

Βλέπει νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στο βάθος εθνικές εκλογές

Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό η RBS εκτιμά πως είναι πολύ πιθανή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και σε αυτή την περίπτωση θέτει δύο ερωτήματα που θα κρίνουν τις μετέπειτα εξελίξεις.
Πρώτον, πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερο, αν η Νέα Δημοκρατία θα βγει δεύτερο ή τρίτο κόμμα πίσω από τη Χρυσή Αυγή.


«Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρήσει ισχυρό προβάδισμα τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές, τότε θα τεθεί σε ευρεία αμφισβήτηση το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα» τονίζεται με νόημα στην έκθεση.
Ωστόσο επισημαίνει ότι και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχόταν μέρος των εντολών της τρόικας χωρίς την ακραία διπλωματία του παρελθόντος για να μη θέσει σε κίνδυνο τη σχετική ηρεμία της κρίσης στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που Ιρλανδία και Ισπανία προοδεύουν και η Πορτογαλία βγαίνει στις αγορές.

«Παραθυράκι» για παραχωρήσεις με στόχο την πολιτική σταθερότητα

Στην έκθεση της η τράπεζα δεν αποκλείει ακόμη και κάποιες παραχωρήσεις εκ μέρους της Τρόικα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της βαριάς ήττας στις επερχόμενες διπλές εκλογές.

Η διαρροή για τα σχέδια επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια δεν έγινε τυχαία, σχολιάζει η RBS και δεν αποκλείει νέες κινήσεις υποστηρικτικές προς τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ