Μονοπάτι για λαθρεμπόριο πολεμικού υλικού η Ελλάδα -Πρωτοφανής υπόθεση διακίνησης με εταιρείες κούριερ - iefimerida.gr

Μονοπάτι για λαθρεμπόριο πολεμικού υλικού η Ελλάδα -Πρωτοφανής υπόθεση διακίνησης με εταιρείες κούριερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία απίστευτη υπόθεση διακίνησης πολεμικού υλικού με εταιρείες κούριερ από το Ισραήλ στο Ιράν μέσω της Ελλάδας αποκάλυψε μυστική έρευνα των Αμερικανών.

Το Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επί ελληνικού εδάφους εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό. Συγκεκριμένα, είχαν εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών F-4 και προέρχονταν από το Ισραήλ με προορισμό το Ιράν. Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από συνεργασία της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η αποστολή του πολεμικού υλικού έγινε μέσω εταιρειών κούριερ από εταιρεία με έδρα την πόλη Binyamina του Ισραήλ. Ως ενδιάμεσος παραλήπτης των εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα εμφανιζόταν εταιρεία με στοιχεία «Tassos Karras S.A.» και έδρα την οδό Ορφέως, στον Βοτανικό. Η έρευνα όμως αποκάλυψε πως επρόκειτο για εταιρεία φάντασμα, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας ανήκε σε Βρετανό υπήκοο, κάτοικο Θεσσαλονίκης ο οποίος δεν εντοπίστηκε.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ελλάδα έγινε στην προσπάθεια κυκλώματος λαθρεμπόρων όπλων από το Ισραήλ να παραβιάσουν το διεθνές εμπάργκο στο Ιράν. Η πρώτη αποστολή αποκαλύφθηκε την 20ή Δεκεμβρίου 2012. Το ΣΔΟΕ, κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δέσμευσε κιβώτιο προερχόμενο από το Ισραήλ που περιείχε αεροπορικό υλικό και συγκεκριμένα ένα σταθεροποιητή μετάδοσης ταχύτητας, κόστους 28.000 δολαρίων, που χρησιμοποιείται σε πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-4.

Η δεύτερη αποστολή πολεμικού υλικού αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν δεσμεύθηκε κιβώτιο με «αισθητήρα τάσης εξόδου» που χρησιμοποιείται στα ίδια αεροσκάφη. Το υλικό που κατασχέθηκε παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές, ως αποδεικτικό στοιχείο για τη σύλληψη και ποινική δίωξη υπόπτου, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο πολεμικού υλικού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και καταζητείται από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές ήδη από το 2004.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις λαθρεμπόριο πολεμικό υλικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ