Στιβ Βρανάκης -Ο Ελληνας από τα Σφακιά που «τρύπωσε» στη Google και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Στιβ Βρανάκης -Ο Ελληνας από τα Σφακιά που «τρύπωσε» στη Google και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν δηλώνει απλώς Έλληνας, αλλά κουβαλά στην ψυχή του την Ελλάδα. Μιλά γι' αυτήν σχεδόν με στοργή. Ο λόγος για τον Στιβ Βρανάκη, ο οποίος εργάζεται σε μια από τις βασικές αρτηρίες της παγκόσμιας τεχνολογίας, τη Google. Πριν από 3 χρόνια ανέλαβε καθήκοντα ως διευθυντής του Creative Lab της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εργάζεται αδιάλειπτα, ταξιδεύει συνεχώς. Ακόμα κι αν μοιράζει όμως την καθημερινότητά του στα 5 σημεία του ορίζοντα η καρδιά του κατοικεί μόνιμα στα Σφακιά..«Συμμετέχω σε οργανισμούς όπως τον «Reload Greece» και «Greeks in the UK" που προωθούν ελληνικά ξεκινήματα, start ups. Τα προωθούν εκτός χώρας και τα ενθαρρύνουν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο. Όλες οι δυνατότητες υπάρχουν για να γίνει η Ελλάδα μια μεγάλη τεχνολογική εστία βασισμένη στην καινοτομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων στο Flashnews.gr.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις μια δουλειά στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να βρεις χρηματοδότηση. Αν είσαι στη Silicon Valley στην Αμερική και λανσάρεις μια νέα ιδέα, κάνεις ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα και αποτύχει, τότε λανσάρεις μια άλλη νέα ιδέα και αν και αυτή αποτύχει τότε λανσάρεις μια άλλη ιδέα και αν και αυτή αποτύχει βρίσκεις δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία.

Στην Ελλάδα όμως, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, αν αποτύχεις σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, μπορεί ακόμα να καταλήξεις και στη φυλακή, δύσκολα σε αφήνουν να ορθοποδήσεις. Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Κρήτη θα μπορούσε να αξιώσει μια μικρή θέση στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας;

Και στην Κρήτη έχετε ικανό δυναμικό. Στο ΙΤΕ γίνεται έρευνα, η forthnet ξεκίνησε από εδώ. Όμως είναι δύσκολο να βγει αυτό προς τα έξω γιατί ο υπόλοιπος κόσμος ακούει αυτά που του λέμε. Όταν ασχολούμαστε με εσωτερικές αντιπαλότητες, χρέη, συνεχείς διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, αυτά θα δει όλος ο κόσμος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο αυτό το μικρό κομμάτι της Κρήτης να το δούνε όταν κάνει ενδιαφέροντα πράγματα.

Θα ήθελα και θα ήταν σωστό να μην αποκαλύψω κάτι μέχρι να γίνει η επίσημη ενημέρωση στον τύπο, κάτι που θα συμβεί σύντομα. Όμως ήταν μια πολύ καλή εμπειρία.

Είστε παιδί μεταναστών. Δυστυχώς, η Ελλάδα βιώνει αυτή την εποχή ένα ακόμα κύμα μετανάστευσης, παιδιών που αναζητούν το μέλλον τους μακριά από τη χώρα, σημειώνει η δημοσιογράφος του Flashnews.gr.

«Υπάρχει μια διαφορά. Οι γονείς μου έφυγαν χωρίς χρήματα και ήταν αγράμματοι. Τα τελευταία 3 χρόνια, οι χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν έχουν πάρα πολλές δεξιότητες και μόρφωση. Επομένως πρέπει να τους πείσουμε να μείνουν και να επιστρέψουν. Εγώ θα ερχόμουν ξανά εδώ στο λεπτό.

Όμως εγώ είμαι συνέχεια εν κινήσει και το κάνω από τότε που ήμουν 18. Στα 19 ζούσα στην Κίνα και στα 20 ζούσα στο Χονγκ Κoνγκ για 2 χρόνια. Μεγάλωσα σε μια εργατική οικογένεια, με οικονομική δυσκολία, ο πατέρας μου ήταν από τον Καλλικράτη και μετανάστευσε στον Καναδά και όλη του τη ζωή μόχθησε. Καθώς περνούσαν τα χρόνια ξεκίνησα μια εταιρεία, μετά μια άλλη και κατέληξα να εργάζομαι στη Google.

Εργάζομαι το λιγότερο 12 ώρες την ημέρα, ταξιδεύω και βρίσκομαι το 50% του χρόνου μου, μέσα σε ένα αεροπλάνο. Εγώ μεγάλωσα διαφορετικά, οι γονείς μας έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά τελικά εμείς έπρεπε να τα κάνουμε όλα για τους εαυτούς μας».

Στιβ Βρανάκης -Ο Ελληνας από τα Σφακιά που «τρύπωσε» στη Google και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Γεννηθήκατε λοιπόν Καναδά, μένετε Μεγάλη Βρετανία και έχετε γυρίσει τον κόσμο. Άραγε πόσο Σφακιανός αισθάνεστε ακόμα;

«Πάρα πολύ. Ο πατέρας μου, μου ξεκαθάριζε: ''Ναι, είσαι Έλληνας, αλλά κατάγεσαι από ένα πολύ ξεχωριστό μέρος της Ελλάδας, την Κρήτη''. Έναν πολύ περήφανο και σκληρό τόπο όχι εξαιτίας των βεντετών και των μαχαιριών και των πυροβολισμών στις πινακίδες. Αλλά γιατί οι άνθρωποι σέβονταν ο ένας τον άλλο, σέβονταν τη γη που τους τάιζε και τα ζώα και ήταν αλληλέγγυοι. Δεν θα το βρεις αυτό σε πολλές περιοχές του κόσμου» αναφέρει ο Στιβ μεταξύ άλλων.

Στιβ Βρανάκης -Ο Ελληνας από τα Σφακιά που «τρύπωσε» στη Google και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη Google έλληνας Στιβ Βρανάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ