Αρχίζει η ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων -Πώς θα μεταμορφωθεί η περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο - iefimerida.gr

Αρχίζει η ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων -Πώς θα μεταμορφωθεί η περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πράσινο φως» για την έναρξη των έργων ανάπλασης του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων έδωσε και επισήμως το ΥΠΕΚΑ, με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 78,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επέκταση του Τραμ και οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.

Το έργο αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων έργων που χωρίζονται σε δύο ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από το ΥΠΕΚΑ με 37.974.000 ευρώ –μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)– και την Περιφέρεια Αττικής με 40.526.00 ευρώ –μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Αττικής).

Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι η επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων. Επίσης, ο ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, όπου θα υπάρξουν εκτεταμένες πεζοδρομήσεις.

Προβλέπονται επίσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ανασχεδιασμός των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση - κίνηση των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μεταξύ των επιμέρους παρεμβάσεων περιλαμβάνεται και ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελέσουν επιτέλους δύο πράσινες αστικές πλατείες. Όσον αφορά την πλατεία Δικαιοσύνης σχεδιάζεται να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.

Ανάλογες παρεμβάσεις προβλέπονται για την οδό Κοραή ως ελεύθερο δημόσιο χώρο. Στα σχέδια ανάπλασης περιλαμβάνονται ακόμη η εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου και η αειφόρος διαχείριση νερών, μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.

Τέλος, στην υπογραφείσα ΑΕΠΟ προβλέπονται δράσεις παρακολούθησης που διασφαλίζουν τη θετική περιβαλλοντική συνεισφορά του έργου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ