Με νόμο Μητσοτάκη μπαίνει λουκέτο σε 23 φορείς του Δημοσίου - iefimerida.gr

Με νόμο Μητσοτάκη μπαίνει λουκέτο σε 23 φορείς του Δημοσίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα προβλέπειω μεταξύ άλλων ωτην κατάργηση 23 φορέων, το νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μέτρα κατά της γραφειοκρατίας.Κατάργηση φορέων 23 φορέων

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων, οι οποίοι δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και ταυτόχρονα ξεκινάει και η απομάκρυνση μέρος του προσωπικού τους. Συγκεκριμέναω οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνταιω οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.

Υπενθυμίζεται πως οι φορείς που δεν είχαν κριθεί απαραίτητοι ήταν:

Στόχος η αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών

Παράλληλα, ξεκινάει και η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών, συνολικά. Κάτι που συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Το κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Τι αλλάζει στην αξιολόγηση στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο θα ξεκινήσει, πλέον, η νέου τύπου αξιολόγηση για τους υπαλλήλους και θα γίνεται με το σύστημα των ποσοστώσεων και όχι με το «σύστημα» που ίσχυε μέχρι τώρα και όλοι ήταν άριστοι. Πλέον, ορίζονται ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων, που είναι δυνατόν να αξιολογούνται στην κλίμακα βαθμών.

Με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Το κριτήριο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αφορά αποκλειστικά την γενική εργασιακή επίδοσή τους και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία έχουν αποφοιτήσει (π.χ υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση), τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάσταση τους κλπ.

Η αξιολόγηση, με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, δηλαδή από τις αρχές του προσεχούς Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα. Ητοι: όταν λήγει η σιωπηρή παράταση που έχει δώσει η τρόικα στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να ενταχθούν επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα «κινητικότητας» .

Ερχονται και διοικητικές απλουστεύσεις

Στις βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις». Συγκεκριμένα:

Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Ένα ευκρινές φωτοαντίγραφο - εγγράφου που έχει εκδοθεί από Δημόσια Αρχή - αρκεί πλέον για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ