Eκδηλώσεις για την 35η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν -Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα [βίντεο] - iefimerida.gr

Eκδηλώσεις για την 35η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν -Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 35 ετών από την ισλαμική επανάσταση.

Η κυβερνητική πολιτική στο πεδίο των εξωτερικών θεμάτων είναι μετριοπαθής. Αυτό σημαίνει, καμία παράδοση, κανένας συμβιβασμός, καμία αντίθεση και καμία αντίδραση. «Το Ιράν συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα εμπρός, διαθέτοντας ειρηνική πυρηνική τεχνολογία», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί, ενώ για την επανάληψη των συνομιλιών με τη Δύση στις 18 Φεβρουαρίου υπογράμμισε πως το Ιράν διατηρεί ανοιχτές της πύλες του για τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του gr.euronews.com, ότι οι δηλώσεις Ροχανί έγιναν μια μερά μετά την επιτυχή δοκιμή δύο νέων πυραύλων από το Ιράν.-35 χρόνια από την ισλαμική επανάσταση

Η ισλαμική επανάσταση στο Ιράν έγινε πριν από 35 χρόνια, οδηγώντας στην ανατροπή του Σάχη. Στη συνέχεια, όμως, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αποδείχθηκε το ίδιο συγκεντρωτικός. Μέχρι σήμερα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Deutsche Welle.

Το πολιτικό λεξιλόγιο στο Ιράν έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Ο Χασάν Ροχανί, ο νέος πρόεδρος της χώρας από το 2013, κάνει λόγο για «συνεργασία με τη Δύση» για «πρόοδο στη διαμάχη για το ατομικό πρόγραμμα» για «περισσότερη ελευθερία για τον ιρανικό λαό». Λόγια που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ο μετριοπαθής πολιτικός, όμως, θεωρείται αδύναμος πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας και ανίκανος να τηρήσει πολλά από αυτά που υπόσχεται. Για όλα τα σημαντικά θέματα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο φέρει της σφραγίδα του Χομεϊνί, του ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης το 1979.

Η κατεύθυνση που θα έπαιρνε τότε η επανάσταση ήταν ακόμα ανοιχτή. Το κίνημα περιελάμβανε κομμουνιστές, εθνικιστές και θρησκευτικές δυνάμεις. Ο στόχος ήταν κοινός: έπρεπε να απομακρυνθεί ο Σάχης μετά από 25 χρόνια ηγεσίας. Θεωρούνταν η μαριονέτα της Ουάσινγκτον και ένας δικτάτορας στο εσωτερικό. Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είχε ανοίξει πολύ. Στην επαρχία εκατομμύρια Ιρανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, την ώρα που μια ελίτ γύρω από το Σάχη ζούσε πλουσιοπάροχα.

Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ