Αιματηρές θυσίες για έξοδο απο την κρίση σε 20 χρόνια - iefimerida.gr

Αιματηρές θυσίες για έξοδο απο την κρίση σε 20 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιματηρές θυσίες για τουλάχιστον 20 χρόνια θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει από τη κρίση, αφού σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, υπάρχει προοπτική εξόδου αλλά μόνο υπό τη προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν κατά γράμμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις κι ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Η "συνταγή" του Οργανισμού προκάλεσε, μάλιστα, αμηχανία στους υπουργούς που παραβρέθηκαν στη παρουσίαση, καθώς τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ ξεπερνούν ακόμα και τις πιο άγριες διαθέσεις του Μνημονίου! Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι εκείνη που χαράσσει τη πολιτική.

Επί της ουσίας, στο πεδίο του Φορολογικού ο ΟΟΣΑ διαπιστώνοντας ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει ειδικά στο κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών στερώντας φόρους περίπου 11,5 δισ ευρώ, συστήνει μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση και "διαπόμπευση" φοροφυγάδων και οφειλετών, την οριστική κατάργηση ρυθμίσεων- περαιώσεων, λιγότερους συντελεστές ΦΠΑ ακόμα και κατάργηση των ειδικών χαμηλών συντελεστών για τα νησιά, τη μείωση ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών με απευθείας ενισχύσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους, τη περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Στο πεδίο του Εργασιακού και του Ασφαλιστικού, ο ΟΟΣΑ συστήνει τη ταχεία εφαρμογή των διατάξεων για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων, τη κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, τη χαλάρωση του πλαισίου προστασίας της προσωρινής απασχόλησης, τη πλήρη εξομοίωση εργατών- υπαλλήλων όσον αφορά στο πλαίσιο που διέπει απολύσεις και αποζημιώσεις, τη μεταρρύθμιση των Επικουρικών Ταμείων, το δραστικό περιορισμό της λίστας των Βαρέων- Ανθυγιεινών. Ειδικά για το Εργασιακό, ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ επέμεινε στη μεγαλύτερη ευελιξία παρατηρώντας ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της εκρηκτικής ανεργίας στους νέους, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "αυτή η αναγκαία εκλογίκευση της αγοράς εργασίας πρέπει να γίνει στο όνομα του γενικού συμφέροντος".

Οι δυσάρεστες συστάσεις αφορούν και στο πεδίο των "κλειστών" επαγγελμάτων, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία με στόχο τη κατάργηση των ελάχιστων/ νόμιμων αμοιβών και των γεωγραφικών περιορισμών για δικηγόρους, αλλά και τη κατάργηση των καθορισμένων ποσοστών κέρδους για φαρμακοποιούς.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, ο ΟΟΣΑ ζητά:

  • κατάργηση των αυτόματων προαγωγών (κλιμάκια)
  • τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης
  • κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους
  • ευελιξία στη διοίκηση ΔΕΚΟ, που να αφορά κυρίως στη διαχείριση του προσωπικού και στη διαμόρφωση των τιμολογίων

Όσο, δε, για τον τομέα της Ενέργειας, πέρα από τις αναμενόμενες υποδείξεις για απελευθέρωση, ο ΟΟΣΑ ζητά τη κατάργηση των "προνομιακών" τιμολογίων και την αντικατάσταση τους από απευθείας ενισχύσεις στους ασθενέστερους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ για τη προοπτική του Χρέους προβλέπει διατήρηση του στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ έως το 2035, σημειώνοντας, όμως, ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 60% μέσα στην επόμενη 20ετία εφόσον προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ