Η Ιταλία ζητάει επειγόντως ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για την κρίση χρέους - iefimerida.gr

Η Ιταλία ζητάει επειγόντως ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για την κρίση χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία ζήτησε σήμερα ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη, αφού --αν και η πτώση του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο επιβραδύνθηκε κάπως και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δεν παρουσίασαν ανάλογα μεγάλη αύξηση απόδοσης με τις προηγούμενες ημέρες-- οι ανησυχίες συνεχίζονται εξ αιτίας της ανεπίλυτης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού τα σπρεντ (η διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα) της Ιταλίας και της Ισπανίας πλησίασαν ύψη-ρεκόρ 14ετίας πριν αποκλιμακωθούν ελαφρά.

Τρεμόντι και Γιούνκερ δεν ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο. "Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. Ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί "μακράς και καρποφόρας συζήτησης" χωρίς να αποκαλύψει τίποτε για την ουσία όσων ειπώθηκαν.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο "διάσωσης" της Ιταλίας--το οποίο θα έθετε υπό μεγάλη πίεση τους υπάρχοντες μηχανισμούς αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα εκδώσει ένα ανακοινωθέν αργότερα εντός της ημέρας για την κατάσταση στις χρηματαγορές.

"Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό", σχολίασε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. "Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση", πρόσθεσε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μιλήσει αργότερα στη βουλή της χώρας του.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας ούτε καν συζητήθηκε στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο, στο οποίο προήδρευσε αντικαθιστώντας την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε διακοπές και δεν μετείχε ούτε τηλεφωνικά.

Νωρίτερα σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 6,28% και 6,16% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ