Το Αριστοτέλειο κλείνει την πόρτα σε τυφλό αριστούχο μαθητή -Απέρριψαν το αίτημά του - iefimerida.gr

Το Αριστοτέλειο κλείνει την πόρτα σε τυφλό αριστούχο μαθητή -Απέρριψαν το αίτημά του

Το Αριστοτέλειο κλείνει την πόρτα σε τυφλό αριστούχο μαθητή -Απέρριψαν το αίτημά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» στα όνειρα ενός αριστούχου τυφλού μαθητή να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής βάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτό καταγγέλλει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, επισημαίνοντας πως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα δεν μπαίνουν αυτοί οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που εστάλη στον υπουργό Παιδείας, το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του τυφλού μαθητή πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του, επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική, επισημαίνει πως στα αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης και ζητά την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση. Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, πρόκειται για αριστούχο μαθητή, με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα», εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσάφης μιλώντας στο ΑΠΕ και πρόσθεσε πως το θέμα αφορά τις αποφάσεις του τμήματος για τα κριτήρια παρακολούθησης από άτομα με ειδικές ανάγκες. «Καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα. Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή απ' ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές», πρόσθεσε.

Οι γονείς του μαθητή πάντως αναφέρουν πως πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, προκειμένου να μπορεί να φοιτήσει ένα άτομο με προβλήματα όρασης, ενώ ως παράδειγμα ανέφεραν τυφλό φοιτητή του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας που τώρα κάνει διδακτορικό στη Γερμανία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ