Η γιόγκα έχει θεραπευτικές ιδιότητες: Πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα το αποδεικνύει - iefimerida.gr

Η γιόγκα έχει θεραπευτικές ιδιότητες: Πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα το αποδεικνύει

Η γιόγκα έχει θεραπευτικές ιδιότητες: Πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα το αποδεικνύει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη γιόγκα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα οφέλη της δεν είναι μόνο στο μυαλό των υποστηρικτών της. Η πρακτική αυτή, βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, χαμηλώνουν τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνουν την ευελιξία και τη δύναμη ανακουφίζοντας από πόνους στην πλάτη.

Ωστόσο, τώρα για πρώτη φορά, στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τη γιόγκα, χρησιμοποιήθηκαν βιολογικά μέτρα για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και φαίνεται ότι οι στάσεις της γιόγκα μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη φλεγμονή και να αλλάξει τον τρόπο του σώματος στο πώς αντιδρά σε τραυματισμό ή ενόχληση.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι η φλεγμονή συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της αρθρίτιδας. Είναι επίσης ένας από τους λόγους που οι επιζώντες του καρκίνου, συνήθως, αισθάνονται κόπωση για μήνες, ακόμη και χρόνια, μετά τη θεραπεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 200 επιβιώσαντες καρκίνου του μαστού, που δεν είχαν κάνει γιόγκα ποτέ πριν. Η μισή ομάδα συνέχισε να αγνοεί τη γιόγκα, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν δύο φορές την εβδομάδα, μαθήματα 90 λεπτών για 12 εβδομάδες, μαζί με DVD που ενθαρρύνουν την εξάσκηση στο σπίτι .

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζάνις Κισλοτ Γκλέιζερ, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, παρατήρησαν ότι η ομάδα που έκανε γιόγκα παρουσίασε μείωση της κόπωσης και υψηλότερα επίπεδα ζωτικότητας, τρεις μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

Ωστόσο η μελέτη δεν βασίζονται μόνο στα λεγόμενα των συμμετεχόντων. Ο Ρόναλντ Γκλέιζερ, ερευνητικός εταίρος του τμήματος του πανεπιστημίου της μοριακής ιολογίας , ανοσολογίας και της ιατρικής γενετικής, προχώρησε σε ισχυρότερη , εργαστηριακή απόδειξη, εξετάζοντας τρεις κυτοκίνες, πρωτεΐνες του αίματος που είναι δείκτες για τη φλεγμονή.

Οι εξετάσεις αίματος -πριν και μετά τη δοκιμή- έδειξαν ότι, μετά από τρεις μήνες γιόγκα και οι τρεις δείκτες φλεγμονής ήταν χαμηλότερες κατά 10% έως 15% Αυτό το τμήμα της μελέτης προσφέρει κάποια σπάνια βιολογικά στοιχεία για τα οφέλη της γιόγκα, σε μια μεγάλη μελέτη που πήγε πέρα από τις εκθέσεις των ανθρώπων για το πώς αισθάνονται .

Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς η γιόγκα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε επιζώντες του καρκίνου του μαστού, αλλά η Κισλοτ Γκλέιζερ καθορίζει κάποιες προτάσεις που βασίζονται στην έρευνα . Η θεραπεία του καρκίνου, συχνά, αφήνει τους ασθενείς με υψηλά επίπεδα στρες και κούρασης και μία αδυναμία να κοιμηθούν καλά. Από την άλλη, η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα.

Άλλες μικρότερες μελέτες έχουν δείξει, με τη μέτρηση βιολογικών δεικτών, ότι οι δάσκαλοι της γιόγκα είχαν χαμηλότερες φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο στρες, από αρχάριους που κάνουν γιόγκα. Μάλιστα, η γιόγκα μειώνει τη φλεγμονή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βελτιώνει τα κρίσιμα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ