Γ.Γ. Βουλής: Ο αριθμός των υπαλλήλων του κοινοβουλίου μειώθηκε -Ατοπη η σύγκριση με άλλες χώρες

Για μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της Βουλής κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου, απαντώντας στα δημοσιεύματα περί υπερβολικά μεγάλου αριθμού τους σε σύγκριση με τα κοινοβούλια άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι συγκρίνονται ανομοιογενείς κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στα άλλα κοινοβούλια δεν περιλαμβάνονται οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι ειδικοί φρουροί. Αντιθέτως, στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στο προσωπικό της Βουλής γίνεται συνολική αναφορά σε όλες τις κατηγορίες μισθοδοτούμενων από την Ελληνική Βουλή.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, το 2009, έτος που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.361. Οι μετακλητοί (για τα πέντε κόμματα που τότε ήταν στη Βουλή) ήταν 88 και οι ειδικοί φρουροί ήταν 74.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.196 και οι μετακλητοί (για τα 8 κόμματα) 125. Οι ειδικοί φρουροί ήταν 72.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια σταθερή και ανησυχητική μείωση των υπαλλήλων της Βουλής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι «όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία των κοινοβουλίων, δεν μπορεί να προσμετράμε τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών στους υπαλλήλους στην ελληνική Βουλή και στα άλλα Κοινοβούλια όχι».

Ειδικότερα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία, ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε ότι η ελληνική Βουλή είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στη Γερμανία αντιστοιχούν 4,35 υπάλληλοι σε 1 βουλευτή και στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,30 υπαλλήλους. Στο Βέλγιο, η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,7 υπαλλήλους.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας είπε ότι είναι δεδομένη η μείωση του προσωπικού της Βουλής την ίδια ώρα που το κοινοβουλευτικό έργο έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως ενδεικτικό της περιστολής, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής ήταν 222 εκατ. ευρώ, το 2009 και στον προϋπολογισμό της Βουλής, το 2014, οι δαπάνες είναι 142 εκατ. ευρώ. Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις μειώσεις μισθών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ως προς την προσμέτρηση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών στο σύνολο των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου αρκέστηκε να πει πως είναι θέμα εκτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υπάλληλοι δαπάνη αριθμός Bουλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ