Ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ο Πάνος Καμμένος και οι καταστροφικές προβλέψεις -Τι ενόχλησε το Μαξίμου [εικόνα] - iefimerida.gr

Ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ο Πάνος Καμμένος και οι καταστροφικές προβλέψεις -Τι ενόχλησε το Μαξίμου [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη έχει εμπλακεί σε πολλά σενάρια με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, λόγω των καταστροφολογικών παρεμβάσεων του καθηγητή σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στους «μετά σεισμόν προφήτες», με το πρόσωπο του Άκη Τσελέντη.Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που συνέδεσαν την επίθεση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη,

Τσελέντης και ΑΝΕΛ
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης φέρεται να έχει πολιτικές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο και στις δηλώσεις του μπερδεύει ορισμένες φορές τις σεισμολογικές διαπιστώσεις, με την κριτική στην κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι το 2013 ο Ακης Τσελέντης, είχε προβλέψει ότι ως τα τέλη του 2013 η χώρα μας ίσως να βιώσει έναν μεγάλο σεισμό, αλλά αυτό δεν συνέβη.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αργοστόλι, μετά τους πρόσφατους μεγάλους σεισμούς, ο κ. Τσελέντης έκανε περισσότερη πολιτική κριτική, απ'όσο θα άρμοζε στην τραγική στιγμή, ενώ προέβλεψε και πάλι ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός.
«Η Παλλική... φούσκωνε από το 2008 και κανένας δεν μας έδινε σημασία» ήταν η πρώτη του ατάκα στους δημοσιογράφους και τον πολύ κόσμο που είχε μαζευτεί.

Συγκεκριμένα, για τους δύο τελευταίους σεισμούς ο κ. Τσελέντης είπε:
«Παρακολουθώ επιστημονικά την Κεφαλονιά 5-6 χρόνια. Από το 2008 παρατήρησα ένα φαινόμενο πολύ επικίνδυνο, το.. φούσκωμα της Παλλικής και το 2011 ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές. Ήξερα ότι κάτι θα γίνει, αφού η περιοχή ετοιμαζόταν για σεισμό.
Τότε δεν έπρεπε να βγούμε στον δρόμο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, απλά η πολιτεία έπρεπε να είχε ετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για παν ενδεχόμενο. Δυστυχώς όμως κανένας πολιτικός δεν θέλει να ξέρει πότε θα γίνει σεισμός.
Τον Ιανουάριο του 2011, μέσω του συστήματος ΒΑΝ που έχουμε εγκαταστήσει στον Πύργο, είδαμε ότι τα σήματα έδειχναν σταθερή επιτάχυνση.
Με βάση τις αναλύσεις που κάναμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο ενδεχόμενος σεισμός στην Κεφαλονιά δεν θα ξεπερνούσε τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, πράγμα σύνηθες για την περιοχή».
Κάποιοι έφαγαν τα λεφτά
Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης μάς πήγε πίσω στον χρόνο αναφέροντάς πως είχαν εγκριθεί 500 χιλ ευρώ για την κατασκευή σεισμολογικού δικτύου στην Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνεται έρευνα σε καθημερινή βάση. «Κάποιοι δεν το ήθελαν, τα χρήματα χάθηκαν, ενδεχομένως κάποιοι να έφαγαν τα λεφτά.
Μάλιστα, είχαν ξεκινήσει και ΕΔΕ, τα αποτελέσματα των οποίων, αν υπήρχαν, δεν τα μάθαμε ποτέ. Με δικά μου έξοδα έφερα όργανα στην Κεφαλονιά και εγκατέστησα 10 σταθμούς.
Τώρα αναφορικά με το ράδιο αρβύλα που ακούγεται να επικείμενο μεγάλο σεισμό, από την πρώτη στιγμή ανέφερα πως ο σεισμός της 26ης Ιανουαρίου ήταν ο κύριος.
Ξέρω σαν την παλάμη μου πως δουλεύει η Κεφαλονιά και αν δεν με διαψεύσει η φύση για τους δικούς της λόγους, το μόνο που περιμένουμε από εδώ και πέρα θα είναι ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,2 μέχρι 5,4 Ρίχτερ, πράγμα πολύ φυσιολογικό.
Πάντως, θέλω να σας πω πως οι δύο σεισμοί που έγιναν στην Κεφαλονιά, αν γινόταν σε άλλο μέρος της Ελλάδας θα μετρούσαμε εκατοντάδες θύματα».
Πλάκωσαν αμέσως τα κοράκια
Ο κ. Τσελέντης δεν δίστασε να τα βάλει με την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και όλους αυτούς που ήρθαν στην Κεφαλονιά αυτές τις ημέρες.
«Υπήρξε μια ανοργανωσιά άνευ προηγουμένου από την τοπική ηγεσία, η οποία δεν έκανε τον κόπο να με καλέσει σε μια σύσκεψη. Σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν πολιτικές φανφάρες, ούτε τον Αντιδήμαρχο να βγαίνει και να λέει πως θα έρθουν η Πενέλοπε Κρουζ και ο Νίκολας Κέιτζ στο νησί.
Η Κεφαλονιά δεν είναι ΠΕΡΟΚΕ, θέλει πραγματική στήριξη. Η διαχείριση της κρίσης ήταν απαράδεκτη και υπήρχαν μόνο πολιτικές φανφάρες. Υπήρξε μια περιορισμένη καταστροφή στην Παλλική και μια μεγάλη σπέκουλα από τους πολιτικούς και τα κανάλια.
Στην Μαγούλα, στον Ασπρόπυργο βρίσκονται 2.500 σπίτια της Πολιτικής Προστασίας και κάθονται και στο Ληξούρι οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές χωρίς πάτο στο γρασίδι του γηπέδου.
Έδωσαν 500 ευρώ στους σεισμόπληκτους και δίνουν 4 εκ. για τον Χριστόδουλο Ξηρό» πρόσθεσε, σύμφωνα με το kefaloniatoday.
«Ήδη έχουν έρθει τα κοράκια και κάνουν προτάσεις για προγράμματα έρευνας εκατοντάδων χιλιάδων και εγώ για την ομάδα μου ζήτησα μόλις 7 χιλιάδες ευρώ (φαγητό, βενζίνη, ύπνος) και το απέρριψαν. Μετά τον δεύτερο σεισμό ήρθαν, αλλά τους απέρριψα τότε εγώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ