Τάσος Θεοφίλου: Αθώος για τους «Πυρήνες της Φωτιάς», ένοχος για τη ληστεία της Πάρου - iefimerida.gr

Τάσος Θεοφίλου: Αθώος για τους «Πυρήνες της Φωτιάς», ένοχος για τη ληστεία της Πάρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eνοχος κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία, αλλά αθώος για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» κρίθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος δικάστηκε για τη ληστεία στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012, αλλά και για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε κάθειρξη 25 ετών στον Τάσο Θεοφόλου κρίνοντάς τον ένοχο, κατά πλειοψηφία, για το αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία. Επίσης, τον έκρινε ένοχο ομόφωνα για το αδίκημα της απλής ληστείας αναγνωρίζοντας, ωστόσο, με την απόφασή του ότι καμία από τις παραπάνω πράξεις του δεν συνδέονται με τρομοκρατία.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλλε στον Θεοφίλου ποινή 16 έτη για το αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία και 15 έτη για τη ληστεία. Τελικώς, η ποινή που του επιβλήθηκε είναι κατά συγχώνευση 25 έτη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι ανέφεραν πως η ποινή που του επέβαλλε το δικαστήριο «είναι σαν καταδίκη του για τρομοκρατία».

Οσον αφορά το αδίκημα της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», το δικαστήριο, πάντως, έκρινε αθώο τον Τάσο Θεοφίλου.

Σημειώνεταί ότι ο Θεοφίλου καταδικάστηκε για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παροικιά της Πάρου, τον Αύγουστο του 2012, όπου είχε χάσει τη ζωή του ο Δημήτρης Μίχας, οδηγός ταξί που προσπάθησε να σταματήσει τους ληστές.

Την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου για τη ληστεία στην Πάρο, το καλοκαίρι του 2012, αλλά και για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας. Συγκεκριμένα, ζήτησε την ενοχή του για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, του ταξιτζή Δημήτρη Μίχα, αλλά και τα αδικήματα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας, αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου, συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών και όπλων. Αντίθετα, ζήτησε την απαλλαγή του για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροήν, διακεκριμένης κλοπής, αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες για πλαστογραφία. Η εισαγγελέας στην αγόρευση του είπε ακόμη ότι ο Τ. Θεοφίλου συμμετείχε στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και ότι αρχικά ο ρόλος του στη οργάνωση ήταν υποστηρικτικός, αλλά μετά τη ληστεία της Πάρου εξελίχτηκε σε πρωταρχικό.

Επίσης, προς επίρρωση της θέσης της για τη σχέση του κατηγορούμενου με την τρομοκρατική οργάνωση, η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος «ενδεχομένως για να καλύψει τα ίχνη του, έμενε εδώ κι εκεί», ενώ είχε αναρωτηθεί «πού έβρισκε χρήματα για τις μετακινήσεις και τις ενοικιάσεις σπιτιών» αφού δεν εξασκούσε κάποιο επάγγελμα. Ο ίδιος ο Θεοφίλου, απολογούμενος, είχε επαναλάβει στο δικαστήριο ότι αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και είχε αναφέρει ότι δεν συμμετείχε στη ληστεία στην Πάρο αλλά ούτε στην οργάνωση ΣΠΦ , επισημαίνοντας πως ανήκει στον αναρχικό χώρο. Είχε επίσης αποδώσει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε «μεθόδευση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ