fbpx Χρυσά ρουσφέτια -Εφάπαξ και προνόμια στα «δικά μας παιδιά» | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσά ρουσφέτια -Εφάπαξ και προνόμια στα «δικά μας παιδιά»

Χρυσά ρουσφέτια -Εφάπαξ και προνόμια στα «δικά μας παιδιά»
07|02|2014 | 08:22

Αλλη μία πρωτιά κατάφερε να κατακτήσει η Ελλάδα, καθώς έχει το ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οπως έγινε γνωστό, στην ελληνική Βουλή εργάζονται 1.993 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια ώρα φιγουράρει και στις πρώτες θέσεις στη διαδικασία των προσλήψεων -μέσω ρουσφετολογικών μηχανισμών-, καθώς και στα προνόμια που απολαύουν οι «ημέτεροι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνος, οι υπάλληλοι στη Βουλή των Ελλήνων είναι υπεράριθμοι σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αλλά και προνομιούχοι σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους. Ενώ, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, οι περισσότεροι από τους 1.993 υπαλλήλους της Βουλής -μόνιμοι και έκτακτοι- είναι διορισμένοι μάλιστα με τις πλέον αναξιοκρατικές διαδικασίες, αφού αποτελούν προσωπικές επιλογές βουλευτών και κομματικών στελεχών.

Το πάρτι των διορισμών ξεκίνησε από το 1993

Η μεγάλη πρόκληση είναι πως μέχρι το 1993 οι υπάλληλοι που εργάζονταν στη Βουλή δεν υπερέβαιναν τους 700, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησε σωρεία προσλήψεων. Μάλιστα το 2009 ο αριθμός τους είχε σχεδόν διπλασιαστεί και το 2009 επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής έφτανε τους 1.361. Αν σε αυτό προστεθούν οι αστυνομικοί και οι μετακλητοί υπάλληλοι, τότε ο αριθμός έφτανε τους 2.123. Μάλιστα, επισημαίνεται πως έπρεπε να φτάσει στο 30% η ανεργία στη χώρα για να μειωθούν οι θέσεις στη Βουλή κατά 130.

Τα «χρυσά» προνόμια

Την ώρα που η κρίση γονάτιζε την Ελλάδα, δόθηκε μάχη για να κοπούν τελικά οι 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν τα χρυσά προνόμια, τα οποία μπορούν και απολαμβάνουν. Χαρακτηριστικά είναι πως έχουν δικαίωμα να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της Βουλής, να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα έσοδα από τους χώρους που νοικιάζει η Βουλή πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής των υπαλλήλων της Βουλής, από όπου παίρνουν το Εφάπαξ τους.

Οι διαδικασίες πρόσληψης

Στις χώρες τις Ευρωζώνης είναι ξεκάθαρη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες δεν γίνονται από το παράθυρο, ούτε με προσωπικές επιλογές των «πατέρων του έθνους». Στις ιστοσελίδες των Κοινοβουλίων αναρτάται σχετική αναφορά κάθε φορά που ανοίγει μία θέση, ενώ περιγράφεται ρητά η διαδικασία της πρόσληψης.

Αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής στα Κοινοβούλια της Ευρώπης

Χρυσά ρουσφέτια -Εφάπαξ και προνόμια στα «δικά μας παιδιά» | iefimerida.gr 0

Χρυσά Εφάπαξ 180.000 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης

Ωστόσο, οι «χρυσές» προσλήψεις δεν περιορίζονται μόνο στη Βουλή, αφού όπως προκύπτει πως 150 εργαζόμενοι του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαν εξασφαλίσει εφάπαξ 180.000 ευρώ μέσω ιδιωτικής ασφάλισης με ένα μέρος ή και το σύνολο των εισφορών να καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Οπως γράφει και το Εθνος, η ρύθμιση που αποτελεί πρόκληση είναι η συμφωνία των υπαλλήλων και του Οργανισμού το 2011 (εν μέσω κρίσης) που προέβλεπε ότι όλες οι εισφορές για το δεύτερο εφάπαξ θα επιβαρύνουν τον ΟΠΕ, άρα το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε πως θα πραγματοποιηθεί έρευνα και το κράτος θα μπορέσει να ζητήσει ακόμα και την επιστροφή χρημάτων, αφού το εφάπαξ έχει δοθεί σε 120 από τους 150 εργαζομένους.

Boυλή: Διαστρέβλωση αριθμών και μαγείρεμα στοιχείων

Το δημοσίευμα αυτό του Εθνους με τα στοιχεία για τους υπαλλήλους της Βουλής προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του γενικού γραμματέα της Βουλής Θανάση Παπαϊώννου ο οποίος έκανε λόγο για διαστρέβλωση αριθμών και μαγείρεμα στοιχείων.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι στον αριθμό των  1.993 υπαλλήλων της Βουλής που αναφέρονται στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και οι 599 επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών και των ευρωβουλευτών οι οποίοι, όπως είπε, δεν αποτελούν υπαλλήλους της Βουλής. Μάλιστα, τόνισε πως στους αριθμούς των υπαλλήλων των άλλων κοινοβουλίων δεν έχουν προσμετρηθεί οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής παρέθεσε και τα εξής στοιχεία: Στις 31-12-2009 στη Βουλή εργάζονταν 1.361 υπάλληλοι (μόνιμοι και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου), συν 88 μετακλητοί για πέντε κόμματα και ακόμη 74 ειδικοί φρουροί.

Στις 31-12-2013 εργάζονταν 1.196 υπάλληλοι (μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου), συν 125 μετακλητοί για οκτώ κόμματα κα ακόμη 72 ειδικοί φρουροί.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής έδωσε στοιχεία και για τον προϋπολογισμό. Το 2009 ήταν 222 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα 142 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησε, η μείωση αυτή προέρχεται κατά τα 2/3 από τη μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής και των βουλευτών και κατά 1/3 από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Τέλος, ο κ. Παπαϊώαννου ανέφερε ότι οι πραγματικά μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής (εξαιρουμένων αυτών που έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου δηλαδή) είναι 591, ενώ μετά τις επόμενες εκλογές οι μετακλητοί θα μειωθούν κατά 30 και οι ευρωβουλευτές από δύο επιστημονικούς συνεργάτες που δικαιούνται σήμερα, θα δικαιούνται έναν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ