Κι όμως οι ανατριχίλες από το κρύο αδυνατίζουν -Εξίσου αποτελεσματικές με τη γυμναστική, σύμφωνα με νέα μελέτη - iefimerida.gr

Κι όμως οι ανατριχίλες από το κρύο αδυνατίζουν -Εξίσου αποτελεσματικές με τη γυμναστική, σύμφωνα με νέα μελέτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι ανατριχίλες από το κρύο να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, ειδικά για τις γυναίκες που επιθυμούν ένα πιο «χουχουλιάρικο» περιβάλλον, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη μπορούν να αποδειχτούν ιδιαιτέρως ωφέλιμες. Κι αυτό γιατί όταν κάποιος τρέμει από το κρύο, παράγονται ορισμένες ορμόνες που διεγείρουν την δημιουργία καφέ λίπους στο σώμα.

Το καφέ λίπος έχει ως κύρια λειτουργία την παραγωγή θερμότητας, που διατηρεί σε βιώσιμα επίπεδα την σωματική θερμοκρασία. Για τον σκοπό αυτό καίει την ενέργεια (θερμίδες) των τροφίμων ή το αποθηκευμένο λευκό σωματικό λίπος, και έτσι δεν μας παχαίνει, σε αντίθεση με το λευκό, το οποίο συσσωρεύεται στο σώμα όταν καταναλώνουμε περιττές θερμίδες. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι διαθέτουν περισσότερο καφέ λίπος, είναι πιο αδύνατοι.

Οπως αναφέρουν τα «Νέα», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη σε ομάδα υγιών εθελοντών, οι καύσεις και διάφορες ουσίες στο αίμα των οποίων μετρήθηκαν όταν ήταν ξαπλωμένοι, όταν έκαναν στατική ποδηλασία και όταν εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, για να αρχίσουν να τρέμουν από το κρύο.

Το κρύο φάνηκε να διεγείρει την παραγωγή δύο ορμονών, της ιρισίνης (irisin) και της FGF21, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός καύσης θερμίδων από το καφέ λίπος, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Λη, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία.

Μάλιστα, μέσα σε 10-15 λεπτά τουρτουρίσματος, τα ρίγη προκάλεσαν εξίσου μεγάλη αύξηση της ιρισίνης με μία ώρα ήπιας γυμναστικής, έγραψαν ο δρ Λη και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Cell Metabolism». Επιπλέον, ο συνδυασμός των δύο ορμονών μετέτρεψε μέσα σε έξι ημέρες τα κύτταρα του λευκού σωματικού λίπους, σε κύτταρα του καφέ λίπους.

«Τα τελευταία χρόνια το καφέ λίπος έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, επειδή οι αυξημένες καύσεις που κάνει όταν ενεργοποιείται θεωρούνται δυνητικώς ισχυρό όπλο εναντίον της παχυσαρκίας και άλλων δεινών» εξήγησε ο δρ Λη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ορμόνες τουρτούρισμα καφέ λίπος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ