Νέα αποκάλυψη στη δίκη Παπαγεωργόπουλου: Πώς έδιωξαν τους εφοριακούς όταν πήγαν να κάνουν έλεγχο στο δήμο - iefimerida.gr

Νέα αποκάλυψη στη δίκη Παπαγεωργόπουλου: Πώς έδιωξαν τους εφοριακούς όταν πήγαν να κάνουν έλεγχο στο δήμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αποκάλυψη ότι το 2003 δόθηκε εντολή για φορολογικό έλεγχο στο δήμο Θεσσαλονίκης που όμως δεν έγινε ποτέ λόγω αντιδράσεων που συνάντησαν οι εφοριακοί μέσα στο δήμο, προέβη η βασική μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά η εντολή στην αρμοδια ΔΟΥ δόθηκε μετά από καταγγελία δημότη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ότι «τρώγονται χρήματα των δημοτών».

Στην ουσία όμως ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ εξαιτίας των αντιδράσεων που συνάντησαν οι εφοριακοί μέσα στον ίδιο τον δήμο. «Πήγαν δύο μέρες από δύο ώρες και συνάντησαν φοβερή αντίδραση. Τους έλεγαν εμείς έχουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο που μας ελέγχει. Δεν έβγαλαν αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην καταθέσή της η μαρτυρας.

Κατά τ' άλλα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προέβαλε το επιχείρημα ότι η υπεξαίρεση έγινε από τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη κι ότι η δράση του ξεκίνησε πριν αναλάβει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος το δήμο Θεσσαλονίκης.

Προσκομίστηκαν μάλιστα στο δικαστήριο τρεις αποδείξεις τραπεζικών καταθέσεων, του 1997 και 1998, στις οποίες, κατά τους ισχυρισμούς τους, ο Σαξώνης εκταμίευσε ποσά χιλιάδων δραχμών, τότε, από τα δημοτικά ταμεία, χρήματα τα οποία εν συνεχεία κατέθεσε σε δικούς του λογαριασμούς.

Όπως υποστήριξε η εκ των συνηγόρων του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Αλέκα Μαύρου, χαρακτηριστικό είναι ότι τα εκταμιευμένα χρήματα -που προορίζονταν για πληρωμές του δήμου- κατατέθηκαν 'ατόφια' (ισόποσα) σε λογαριασμούς του Παναγιώτη Σαξώνη, κάτι για το οποίο ο τελευταίος ρωτήθηκε από το δικαστήριο, απαντώντας ότι επρόκειτο για «σύμπτωση».

Σε άλλο σημείο της σημερινής 7ης μέρας της δίκης, η Αναστασία Τσεμπερά, ερωτηθείσα σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δημάρχου, είπε ότι από την έρευνά της εντόπισε κωδικούς που δεν επέτρεπαν την εμφάνιση της αιτίας της χρηματικής κατάθεσης, ενώ, επιπλέον, διαπίστωσε ότι γινόταν μεταφορές χρημάτων από έναν λογαριασμό σε άλλον υπό τη μορφή των μετρητών κι όχι με επιταγές.

Πάντως, η υπεράσπιση Παπαγεωργόπουλου προσκόμισε πραγματογνωμοσύνη την οποία διενήργησαν πανεπιστημιακοί, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του άλλοτε δημάρχου, ήταν νόμιμα.

Γενικότερα, η κ.Τσεμπερά επέμεινε στους ισχυρισμούς της περί ευθύνης του πρώην δημάρχου για το οικονομικό σκάνδαλο των 18 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι γνώριζε για την υπεξαίρεση και την επέτρεψε, αφού δεν ήλεγξε -ως όφειλε- ποτέ τη διαχείριση του πρώην ταμία και δεν εφήρμοσε το διπλογραφικό σύστημα.

Η δίκη διεκόπη για την επόμενη Τρίτη, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ