Το οδοιπορικό του Reuters στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας -Πλέον φιλοξενούν τα θύματα της κρίσης [εικόνες]

Πρόκειται για κτίρια «φαντάσματα» που ξεχωρίζουν λόγω της τοποθεσίας τους. Σε μια κεντρική λεωφόρο της Αθήνας,την Αλεξάνδρας, δεσπόζουν ημι-ερειπωμένα κτίρια -ράκη, μεταξύ του αρχηγείου της Αστυνομίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Καραχάλη στο Reuters, οι πολυκατοικίες αυτές χτίστηκαν τη δεκαετία του 1930 για να στεγάσουν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αλλά έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους.

Οι πολυκατοικίες διαθέτουν 228 διαμερίσματα, το καθένα απ' αυτά είναι περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα και καλύπτονται πλέον από γκράφιτι. Ο λόγος που σήμερα βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, είναι επειδή τα παιδιά των προσφύγων μεγαλώνοντας έφευγαν από τα σπίτια αυτά, αφήνοντας πίσω τους ηλικιωμένους γονείς τους, που αργότερα απεβίωσαν.



Το 2001 το κράτος αγόρασε σχεδόν όλα τα διαμερίσματα στο συγκρότημα, σχεδιάζοντας να κατεδαφίσει τα κτίσματα, αλλά οι κάτοικοι εναντιώθηκαν με αυτή την ιδέα. Το 2008 οι κτηριακές εγκαταστάσεις κηρύχθηκαν προστατευόμενη κληρονομιά κι έτσι οι εργασίες κατεδάφισης πάγωσαν.

Σήμερα τα διαμερίσματα κατοικούνται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από ιδιοκτήτες των οποίων οι γονείς κατοικούσαν εκεί πριν από 70 χρόνια, μέχρι ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της οικονομικής κρίσης, ναρκομανείς και Ιρανούς που ζητούν πολιτικό άσυλο.



Μπορεί το κράτος να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου, ωστόσο δεν μπορεί να εκδιώξει τους καταληψίες, ακόμα και με έμμεσους τρόπους, όπως το να τους κόβει το νερό και το ρεύμα, αφού το επανασυνδέουν μόνοι τους.

Οι λίγοι νόμιμοι κάτοικοι που εξακολουθούν να ζουν εκεί, δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τους αγνώστους να βρουν καταφύγιο στις πολυκατοικίες, βρίσκοντας κατά καιρούς στα διαμερίσματα, νεκρούς από τη χρήση ναρκωτικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ