Αυτό είναι το καταστατικό της «νέας Χρυσής Αυγής» -Ποιες λέξεις «φωτιά» έσβησαν - iefimerida.gr

Αυτό είναι το καταστατικό της «νέας Χρυσής Αυγής» -Ποιες λέξεις «φωτιά» έσβησαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από τον Μιχάλη Γαννόγκωνα, μέλος της ΧΑ, κατατέθηκε το νέο καταστατικό της Εθνικής Αυγής, προκειμένου να μπορέσει να κατέλθει σε εκλογές, στην περίπτωση που η ΧΑ θα αποκλεισθεί από την εκλογική διαδικασία.Το κείμενο συνοδεύτηκε από 206 υπογραφές ιδρυτικών μελών, ωστόσο το περιεχόμενο του έχει ελάχιστες διαφορές από αυτό της Χρυσής Αυγής, με τα περισσότερα άρθρα να είναι πανομοιότυπα και σε άλλα οι διαφορές είναι επουσιώδεις.

Όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», το έμβλημα του κόμματος είναι διαφορετικό, αφού απουσιάζει ο γνωστός μαίανδρος με τις δάφνες, αλλά έχει αντικατασταθεί από ένα κεφαλαίο γράμμα «Ε», το οποίο βρίσκεται εντός ενός κύκλου που περιέχει τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο . Επιπλέον, ο επικεφαλής του κόμματος είναι πλέον πρόεδρος και όχι γενικός γραμματέας, ενώ έχουν εξαφανιστεί λέξεις όπως «πυρήνες» και «λαθρομετανάστες», που παραπέμπουν σε δράσεις της Χρυσής Αυγής και μπορεί να συνδεθούν με το χαρακτηρισμό του κόμματος ως εγκληματική οργάνωση

Επίσης, απουσιάζουν οι αναφορές σε συσσίτια μόνο για Έλληνες, κάτι που είχε αποτελέσει σημείο τριβής στο παρελθόν.

Πλέον, με την κατάθεση του καταστατικού, ο πρόεδρος της καινούργιας Χρυσής Αυγής και οι υπογράφοντες, διεκδικούν διαβατήριο νομιμοποίησης, με τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, όπως επιτάσσει ο νόμος.

Τα καταστατικά των δύο οργάνων διαφέρουν ελάχιστα. Τα περισσότερα άρθρα τους μάλιστα είναι πανομοιότυπα και σε άλλα οι διαφορές τους είναι επουσιώδεις. Ωστόσο, έχουν διαγραφεί από το καταστατικό της Εθνικής Αυγής βασικές ιδεολογικές έννοιες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιόποινες πράξεις.

Στο καταστατικό-αντίγραφο, το έμβλημα της Χρυσής Αυγής (μαίανδρος που περιβάλλεται από δάφνες) αντικαθίσταται από ένα κεφαλαίο γράμμα Ε, το οποίο βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο που περιέχει τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρυσή Αυγή καταστατικό Εθνική Αυγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ